Annons

Deras värld var Borstahusen

På söndag invigs årets utställning i Borstahusens museum. Närmare femtio bilder ur Bo Ingvar Svenssons fotodokumentation från åren 1972-75 i Borstahusen finns utställda. En del av bilderna fanns att beskåda under fjolåret på Landskrona Museum men denna gång får vi ta del av betydligt fler.
Det mest av allt mina vänner i Borstahusen hatade, var egentligen att bli fotograferade, säger Bo Ingvar Svensson som först lärde känna folket i fiskeläget innan han berättade att han hade för avsikt att göra ett fotografiskt dokumentärt arbete med att föreviga deras liv både socialt såväl som yrkesmässigt som fiskare.
– Sommargästerna som kom till Borstahusen för att bada på Cement, såg de människor som ibland satt på bänken invid fiskeludorna som samhällets original. Och vad vore väl då mer intressant än att försöka föreviga de på bänken. Men, se det var inte alldeles lätt, för då reste de sig och snabbt försvann bakom ludorna till sin egen lilla värld, där allmänheten ej rörde sig.

Men, annat var det för Bo Ingvar Svensson som fick förmånen att bekanta sig med Borstahusarna i början av 1970-talet.
– Jag behövde endast förklara för de en gång att då jag hade min kamera med mig för att ta bilder, var min önskan om att de inte skulle bry sig om att jag tog bilder. De skulle helt enkelt ”skita” i mitt fotograferande och vara sig själv. Så blev det också! Det är till stor del deras  förtjänst att mina bilder på de, utstrålar just den ovetandesattityden jag önskade av de.

Annons
 

Bo Ingvar Svenssons år tillsammans med fiskarna kom att sätta djupare avtryck i hans själ än vad han inledningsvis trodde.
Dessa mina fina vänner visade sig nämligen vara just äkta människor, chosefria, lika ärliga som härliga, spontana, blev snacket fel och någon gjorde bort sig, resulterade detta endast i ett gott skratt, mer än så var det inte.  De levde efter tesen att en dag är en dag, det får bli som det blir. Materialismens klor höll sig helt borta från de.

Kärleken till de härliga människorna i fiskeläget gjorde att Bo Ingvar Svensson 40 år senare, skrev boken ”Deras värld var Borstahusen” med bilderna han tog som tjugoåring.

Boken gavs ut i 1000 exemplar i mars 2014  och lanseras nu också i en lyxutgåva i 88 exemplar innehållande boken och ett konstverk med motiv från Borstahusen. Utgåvan är numrerad och signerad och tillverkas för hand av bokbindare Bernd Spanowsky.

 – Det är fantastiskt att åter få vara här i Borstahusen där jag trivdes så oerhört bra, så att till och med mitt dåvarande företag Design Delfinen fick finna sig i en lågmäld verksamhet. Borstahusen var för mig som en magnet, avslutar Bo Ingvar Svensson.

I samband med invigningen klockan 13 på söndag framför Niels Balle Group från Danmark jazz i folkton.


Helge “Pelle” Jönsson. Foto: Bo Ingvar Svensson.


Fotoutställning under uppbyggnad i Borstahusens museum.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser