Annons

Konst på Pumphuset

Årets första utställning i Pumphusets konsthall består av konst, bokstavligt talat. Det är konstkritikerna och konstnärerna, tillika äkta makarna Leif Mattsson och Susanna Slöör som delar på väggarna i den vackra konsthallen.

I utställningen Ordet i ögat presenterar de båda konstnärerna Leif Mattsson och Susanna Slöör ett måleri där elementen i bilderna samverkar med text.
– Jag använder mig ofta av citat som jag fastnat för och har de med i mina målningar. Sedan är det upp till betraktaren att väga och tolka orden och konsten, säger Leif Mattsson till Landskrona Direkt.
Susanna Slöör kunde inte medverka på pressträffen men hennes man berättar gärna om hennes konst.
– Hon använder ofta en pipett när hon målar. Då har hon inte använt staffli utan haft ytorna plant för att allt inte ska rinna iväg, säger Leif Mattsson.

Annons
 

Och att de bådas konst är fyllda med ord är inget konstigt. Båda är, förutom konstnärer, även aktiva konstkritiker och driver sedan 2002 nättidskriften Omkonst (www.omkonst.com).
Det är Borstahusens Konstförening som arrangerar utställningen och dess ordförande Lennarth Cronsell berättar om konstnärerna.
– Genom sitt måleri vill de öppna upp för möjligheten att begrunda bokstävernas, ordens och berättelsens måleriska kvaliteter som inspiration och igångsättare. I grunden delar de uppfattningen att måleriet självständigt bildar sin speciella mening, bokstaven förutan. Men poesin i mötet mellan ord och bild berikar processen. Båda konstnärerna låter konkret bokstäver och ord flöda i sina verk.

Medan det är hyfsat lätt att läsa orden på Leif Mattssons verk så är det inte alls lika enkelt att tyda vad Susanna Slöör skriver.
– Det vet hon inte alltid själv, säger Leif Mattsson och förklarar.
– Man kan säga att hon målar med ord och de behöver inte ens vara på svenska, säger han och visar upp ett flertal verk som är fulla med ord som slingrar sig i figurer över duken.

Utställningen med Susanna Slöör och Leif Mattsson har vernissage imorgon lördag mellan kl 12.00 oc16.00 med invigning k 13.00. Utställningen pågår till och med den 22 mars.

Båda konstnärerna medverkar vid invigningen då de berättar om sitt konstnärskap och den gemensamma utställningen.


Ordet i ögat heter utställningen som pågår mellan den 14 februari och den 22 mars.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser