Annons

Konditor praktiserade i Kina

Att göra sin gymnasiepraktik utomlands blir allt vanligare. 19-åriga Katareya Lee Hallin är en av dessa. Hon läser till konditor på Selma Lagerlöfgymnasiet och hon tillbringade sin 16-veckorspraktik i Qingdao i Kina, en stad med nästan lika många innevånare som hela Sverige.
– Det var ett verkligt äventyr. Jag reste helt själv och när jag väl var där så tänkte jag ”Vad fan gör jag här”, säger hon och skrattar åt minnet.

Anledningen till att hon hamnade just i Qingdao på den kinesiska östkusten, var att hennes lärare är bekant med en hotellchef i staden och det var på hotellet som hon fick sin praktik. Några stora kinesiska baksensationer kommer hon dock inte att erbjuda Landskronaborna om hon får jobb på något av stadens konditorier.
– Faktum är att det var mycket västerländskt på hotellet jag praktiserade på. Det var mycket med choklad. Men det är klart att jag lärde mig en del. Jag har sparat alla recept. De använder mycket mjölkpulver, typ sådant som vi i Sverige ger bebisar, säger hon och förklarar att även hon lärde kineserna ett och annat.
– Marsipan är inte så vanligt i Kina medan det är stort här hemma. Så de fick lära sig en hel del om det, säger Katareya Lee Hallin.

Annons
 

Under sin tid i Qingdao så bodde hon och åt mest på hotellet. Men hon var även ute då och då med sina nyfunna vänner och visst hamnade hon i en del situationer där hon tänkte efter både en och två gånger.
– Det hände att vi var ute och år och jag minns att de serverade friterade larver och även fisksoppa med huvudet på fisken kvar i soppan, bland mycket annat. De gör helt enkelt mat på detaljer som vi i Sverige slänger i soporna, säger Katareya Lee Hallin.
– Men mestadels åt jag i personalmatsalen i källaren på hotellet och där serverades internationell mat.

Nu är Katareya Lee Hallin hemma igen och läser sista terminen på Selma Lagerlöfsgymnasiet.
– Jag tycker att det har varit kul och att sedan få chansen att komma ut i världen på sin praktik är fantastiskt, avslutar den blivande konditorn.


Katareya Lee Hallin visade under onsdagens utbildningsmässa prov på en fantastisk kreativitet och skicklighet när det gällde att forma marsipan.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser