Annons

Grönt för fortsatta smileys

Miljöförvaltningens så kallade ”smileysystem” för restauranger, butiker och andra verksamheter inom livsmedelsbranschen har till och från varit omdebatterat länge. Dessutom har systemet, enligt förvaltningen varit tungarbetat och haft lågt intresse hos allmänheten. Därför föreslog de sin nämnd att helt enkelt upphöra med projektet. Miljönämnden var dock av en annan uppfattning.

Miljöförvaltningen lägger ner mycket tid på att publicera information om resultatet av deras inspektioner hos verksamheter inom livsmedel. Detta har man gjort genom att på sin hemsida dela ut så kallade smileys, gröna för de som sköter sig, gula för de som fått enstaka enkla anmärkningar samt röda i de fall anmärkningarna varit allvarliga. Och förutom att systemet varit tungarbetat så har sidan med smileysarna haft mycket få besökare.
Därför föreslog förvaltningen nämnden att besluta att smileysen skulle skrotas och ett nytt enklare system skulle tas fram.
En enig nämnd beslutade dock att smileysystemet ska finnas kvar.
– Vi gav istället i uppdrag åt förvaltningen att höra med de som gjort vår hemsida om själva arbetet med att lägga upp allt kan göras enklare än idag. Dessutom vill vi att man ska kunna nå sidan med smileys direkt från den kommunala förstasidan, säger miljönämndens ordförande Lilian Håkansson (MP).

Annons
 

Håkan Ärnflykt på miljöförvaltningen är klar över hur han vill ha det.
– Vill man till exempel kolla en viss restaurang idag så måste man först leta upp vår sida och sedan söka i bokstavsordning. Jag skulle hellre vilja ha en digital karta där man kan klicka på den aktuella restaurangen och där få information, säger han.

I början var systemet dock missvisande då man kunde få en röd smiely även om bristerna var små. Men detta har förändrats.
– Sedan vi gjorde om systemet för något år sedan så fungerar det bra. De som fått en röd gubbe har haft stora brister, avslutar Lilian Håkansson.

Här är sidan med smileys som nu miljöförvaltningen har fått i uppdrag att göra enklare att arbeta med.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser