Annons

S:t Knuts Gille växer

I lördags höll S:t Knuts Gille i Landskrona sin årliga högtidsstämma med Knutsbal på Hotel Öresund. Gillets ålderman Lennart Söderberg kunde hälsa 141 gillesmedlemmar och gäster välkomna.
– Under årets högtidsstämma togs åtta recipiender, det vill säga nya medlemmar, in i gillet. Åldermannen hade dessutom äran att dela ut 25-årsdekoration, Silverduva, till Knutsbroder Gustaf Drake af Hagelsrum, berättar Monica Sandell på Knutsgillet.
– Under kvällen var det högtidlig och uppsluppen stämning under ledning av Lennart Söderberg, som även i år underhöll deltagarna med underfundigheter och nytolkningar av kända melodier med hjälp av kören Divertimento, som nu har medverkat 30 år i följd, fortsätter Monica Sandell och avslutar.
– Efter avslutad högtidsstämma var det dags för supé och Knutsbal med fortsatt skönsång av Divertimento och tonerna från Domnivets orkester som fyllde dansgolvet.

Fakta:
Gillet har anor från tidig medeltid då det som mest fanns ca 50 Knutsgillen i det dåvarande Danmark. Gillena fyllde en viktig funktion som sociala skyddsnät för handelsmän och hantverkare och tjänade som en motvikt mot Hansan som då hade stor makt kring Östersjön. Gillena verkar nu endast som sällskapsgillen med gamla traditioner.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser