Annons

Ny rapport från redaktionen i Dominikanska Republiken

Sedan lite mer än en vecka befinner sig tolv elever och tre lärare från El- och energiprogrammet på Allvar Gullstrandgymnasiet i Santo Domingo i Dominikanska Republiken för ett utbyte med en skola på platsen. Samarbetet sker med hjälp av pengar från svenska staten genom Athenaprogrammet som är ett speciellt program för samarbete med utvecklingsländer. Det är tredje gången som El- och energiprogrammet beviljats pengar för samarbete med skolan i Santo Domingo. Varje dag berättar vår redaktionsgrupp i ord och bild vad samarbetet går ut på och vilka framsteg vi görs. Här kommer Del 2 – Dag 5-8 av denna reseskildring. Dag 5 – Måndag – Första skoldagen Vi alla gick upp klockan 7 idag (måndagen den 12 januari) för att äta frukost innan resan in till Santo Domingo klockan 8. Bussresan tog ungefär 40 minuter, vilket inkluderade en tur förbi Infoteps huvudkontor för att hämta upp vår lokala resekoordinator, som vid behov också kommer att vara vår tolk på skolan. Infotep är en stor utbildningsorganisation på gymnasial och eftergymnasial nivå, som till 1/3 ägs av den dominikanska staten, 1/3 ägs av näringslivet och 1/3 ägs av fackföreningarna. Infotep driver ett flertal större skolor över hela landet, varav vi samarbetar med två av dessa skolor; en i huvudstaden Santo Domingo och en i landets näst största stad Santiago. Framme vid Infotepskolan i Santo Domingo blev vi glatt välkomnade av skolans personal och elever. Skolan är väldigt fin, och framför allt är klassrummen härligt svala trots det varma klimatet utanför. Vi blev bjudna på kaffe, vatten och bakelser av bästa sort samtidigt som skolans rektor höll högtidligt tal på spanska. När vi hade fyllt våra magsäckar fick vi besöka samtliga el- och teknikklasser på skolan och även träffa alla de personer på skolan som vi ska samarbeta med under vår vistelse i Dominikanska republiken. Vi kom hem vid 14-tiden och var då både varma och hungriga. De flesta av oss gick direkt och åt middag, för att sedan svalka oss antingen i poolen eller i havet. Vi i redaktionen hade därefter ett möte för att lägga upp ett skrivschema för dokumentation av veckorna vi ska vara här. På den sedvanliga kvällssamlingen därefter, hade vi en genomgång om vad som varit roligast under dagen och diskuterade bl. a vad vi tyckte och tänkte om reglerna på Infoteps skola. Vi var ganska överens om att skolans lite strängare regler kändes bra, och en del av oss skulle inte ha något emot lite ”tuffare tag” även hemma. Alla var väldigt trötta efter mötet och somnade ganska fort. Dag 6 – Tisdag – Studiebesök på Infoteps huvudkontor Idag började dagen med en lite senare uppstigning än vanligt, ”sovmorgon” till kl 9! Sedan åt vi frukost tillsammans och samlades kl 10 i hotellets lobby för avfärd till Infoteps huvudkontor i Santo Domingo. När vi var framme efter 40 minuters bilfärd så välkomnades vi av alla de som jobbar där. Efter en stunds fikande och minglande så fick vi träffa mannen som var skälet till vårt besök på huvudkontoret. Rafael Ovalles, som är Infoteps generaldirektör – en riktig höjdare utsedd direkt av Dominikanska Republikens President. Man skulle kunna jämföra hans uppdrag med Skolverkets generaldirektör. Vårt besök till Dominikanska Republiken ses tydligen som väldigt speciellt. Efter en stunds hälsande och artiga samtal med fotografering och intervjuer, då det bl. a också delades ut broschyrer om Infoteps samarbete med Taiwan, så fick vi ställa upp på rad för att dekoreras med en knappnål föreställande Dominikanska Republikens flagga och Infoteps logotype. Efter några timmar på Infoteps huvudkontor var det dags att åka tillbaka till hotellet igen. De flesta av oss åt lunch direkt för att sedan sola och bada till halv sju. Då var det dags att samlas nere vid hotellets strand restaurang ett stenkast från havet, för att äta kvällsmat – en lite finare trerättersmiddag istället för den sedvanliga buffén. De flesta av oss tyckte maten var väldigt god. Vi avrundade middagen med att gå igenom den följande dagens schema – då vi ska besöka Infoteps skola i Santiago. När vi var klara nere vid strandrestaurangen var det ett uppträdande med sång och dans vid poolen, som vi satte oss och tittade på. Klockan tickade på och de flesta gick och la sig vid 22-tiden. Dag 7 – Onsdag – Santiago Dagen började med uppgång vid 6-tiden eftersom vi skulle tillbringa nästan tre timmars bussresa till Santiago för att besöka den andra Infotepskolan som vi samarbetar med i Dominikanska Republiken. Vi hade kommit överens med hotellet att vi skulle få äta frukost redan klockan 06:30, men eftersom dominikanernas tidsuppfattning inte alltid är den bästa – manana, manana – så släpptes vi inte in förrän 06:50. Bussen som väntade på oss fick därför vänta lite längre. Runt 07:20 lämnade vi hotellet. Många av oss var trötta och sov som änglar på vägen. Efter ungefär 3 timmars bilfärd var vi framme i Santiago där vi träffade både klassen från Santo Domingo och klassen från Santiago. Vi fick ett högtidligt mottagande när vi presenterade oss för varandra. Alla hade med sina solcellsprojekt som vi visade upp och presenterade. Vissa hade tänkt på allt medan andra bara hade lite enklare prototyper. Vår solcellspanel är nog den mest avancerade, eftersom solens bana på våra breddgrader förändras beroende på årstid. Detta är ett problem som dominikanerna inte behöver ta lika mycket hänsyn till eftersom Dominikanska Republiken ligger väldigt nära ekvatorn så solen går upp och ner på nästan exakt samma ställe oavsett årstid. Efter våra presentationer blev vi bjudna på middag – ris med kalops och någon potatisgratäng som vi tyckte var väldigt gott. På middagen fick vi möjlighet att prata ordentligt med de andra eleverna, med mycket kommunicerande via Google Translate. Därefter var det dags att bege sig till museét Center Leon i Santiago. Vi fick en guidad tur på både engelska och spanska vilket var väldigt lärorikt och intressant, sedan var det dags att åka hem igen – tre långa timmar på bussen igen. Vid 19-tiden var vi hemma på hotellet. Det blev inte mycket till organiserad samling när vi klev av bussen, eftersom alla rusade i panik till toaletterna för att lätta på trycket. Senare på kvällen hade vi ett kort möte om vad vi tyckte om dagen och sedan snackade vi lite kort om morgondagen. Alla var trötta, så det blev i stort sett bara kvällsmat för att sedan krypa till sängs. Dag 8 – Torsdag – Programmering av Arduino Dagen började som vanligt med uppgång vid sjutiden för att äta frukost innan bussen kom och hämtade oss kl 08:00. Vi åkte först till Infoteps huvudkontor och plockade upp vår tolk, och därefter direkt till skolan för att börja arbeta med programmering av våra Arduinokort. Arduinokort är ett slags programmerbart kretskort som man med hjälp av programkod kan instruera att göra nästan vad som helst. Det är detta kretskort som vi ska använda för att styra våra solcellspaneler. Eleverna från Santo Domingo, som kommit lite längre än vad vi har gjort, förklarade så gott de kunde på engelska för att hjälpa oss med programmeringen. Fyra killar från årskurs 3 och 2 gick sedan upp till Santo Domingos elklasser för att se hur de hade det där, och för att ta reda på hur man gör med elinstallationer i Dominikanska Republiken jämfört med i Sverige. Tyvärr så hade kurserna precis startat, med nya elever, vilket innebar att det bara var teori och inget praktiskt som skedde i klassrummet. Vid 12-tiden slutade passen för de dominikanska eleverna vilket innebar att hela vår klass skulle tillbaka till hotellet. Men eftersom vi befinner oss i ett land där klockan inte verkar ha samma betydelse som i Sverige, så fick vi vänta ganska länge på vår buss. Men lyckligtvis bjöds det på kakor och annat gott under tiden. På vårt sedvanliga kvällsmöte var alla överens om att dagen hade var mycket lärorik och givande, och vi ser fram emot morgondagens lektioner.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser