Musica Vitae bjuder på kammarmusik

På söndag bjuder kammarorkestern Musica Vitae på en koncert på Landskrona Teater. För en del av musiken står två unga stjärnor, Per Gross och Ellen Nisbeth, vilka är på väg att få sina stora genombrott. Per Gross började med blockflöjt i kommunala musikskolan och blev tidigt fascinerad av instrumentets möjligheter. – Många tänker ju blockflöjt som den pipiga sopranblockflöjten i musikskolan, men spelar man på alla storlekar så har man tillgång till ett väldigt brett klangligt spektrum, säger flöjtisten. På kort tid har Ellen Nisbeth etablerat sig som en av Skandinaviens allra främsta solister på viola. Hon har vunnit både svenska och norska Solistpriset och tilldelats flera stora stipendier och utmärkelser. I mitten av tonåren kom hon i kontakt med violan för första gången. Inför en kammarmusikkurs blev hon tillfrågad om hon i tillägg till fiolspelandet kunde spela viola. En stråkkvartett skulle bildas under kursen. – Jag minns att jag kände mig hedrad att ha blivit utvald till att spela viola, berättar Ellen Nisbeth. Den allsidige violinisten och dirigenten Katarina Andreasson leder konserten. Hon är en lysande violinist och gästar orkestrar runt om i världen, både som kammarmusiker och ledare. Hon har också dirigentexamen efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och har etablerat sig som dirigent både i Sverige och utomlands. Sedan 1996 är hon förste konsertmästare i Svenska kammarorkestern i Örebro. Verk av Lea Brooklyn Cardoso f, Max Bruch, Ladislau Müller, Georg Philipp Telemann och Felix Mendelssohn ska uppföras med start klockan 16.00. Koncerten arrangeras av Landskrona kammarmusikförening.

Till arkivet