Annons

Barnboksförfattare prisad internationellt

Ett stort genombrott står för dörren för mångsysslaren Ann Gomér. I augusti ifjol skrev vi om att hennes bok ”Moa åker på läger”, blivit nominerad till priset för “Outstanding Books for Young People with Disabilities” av IBBY – International Board of Books for Young people. På nyårsafton fick hon beskedet. Hennes bok vann utmärkelsen och nu kommer boken att åka land och rike runt på olika barnboksmässor.
– Jag stod praktiskt taget i dörren och skulle på nyårsfest när jag läste mejlet på telefonen, säger Ann Gomér till Landskrona Direkt och fortsätter.
– De skrev då att min bok vunnit. Jag fick en chock. Det blev till att sminka om sig efter att jag torkat alla glädjetårar, säger författaren och skiner då hon tänker tillbaka på ögonblicket.
– Uttrycket Gott Slut var ju verkligen ett understatement.

Närmast väntar en stor barnboksmässa i italienska Bologna.
– Det är starskottet. Där kommer utnämningen att bli officiell och sedan väntar en barnboksturné över hela världen, säger författaren som nu funderar på om hon ska åka till mässan i Bologna.
– Jag tror nästan det. Jag ska höra med IBBYs svenska avdelning om det är fler som ska ner och om vi i så fall kan åka som en delegation.

Annons
 

Böckerna om Moa riktar sig först och främst till barn med intellektuella funktionsnedsättningar.
– Läsandet bland barnen överlag minskar år från år och det gäller även barn med funktionsnedsättningar. Därför gäller det att böckerna är såväl lättlästa som bra för att de ska få blodad tand och utveckla sitt läsande, betonar författaren och berättar om varför hon började skriva böckerna om Moa.
– Jag gick helt enkelt in på biblioteket och letade upp hyllan med lättlästa barnböcker. Jag lånade hem sju slumpässigt utvalda. Av dessa var två bra medan de andra fem var usla. De var svårlästa, hade långa meningar och svåra ord och de var dessutom dåliga. Jag tänkte att det där kan jag göra mycket bättre och på den vägen är det, säger Ann Gomér.

Idag finns det alltså fem böcker om Moa och på listan över projekt står fem böcker om Moas pojkvän Linus.
– Jag hoppas att finansieringen av böckerna går genom och i sådana fall så kör jag direkt. Längre fram anar jag fem böcker till och dessa kommer i så fall att handla om Moa och Linus tillsammans, säger hon och skrattar.
– Jag har ett mycket spännande år framför mig. Mycket är på gång.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser