Annons

30-årsfirande på Granets rehabiliteringsboende

För drygt 30 år sedan öppnade Frälsningsarmén ett boende för äldre alkoholmissbrukare i det i folkmun kallade Barnrikehuset på Artillerigatan. Femton år senare tog kommunen över driften och i dagarna innan jul firade anställda och boende på Granets rehabiliteringsboende 30-årsjubileum med öppet hus.

Fredagen den 19 december firades 30-årsjubileum på Granets sociala rehabiliteringsboende med ett välbesökt öppet hus. Även brukarföreningen Vändplatsen, som har sina lokaler i källaren, hade öppet hus.
Kenth Alexandersson från jubileumskommittén hälsade välkomna, Cecilia Mattsson berättade lite om husets historia och Arne Aderup samt Sven Törnqvist, före detta föreståndare på Frälsningsarméns Hospits, berättade om sin tid i huset. Därefter bjöds det på bildspel, buffé och musik.
– Det var verkligen en lyckad dag, berättar Cecilia Mattson om arbetar på boendet som alltså varit i kommunal ägo i 15 av de 30 åren.
– Redan på Hospits tid byggde verksamheten på att man bodde här tills man klarar ett eget boende, men det är inte alltid det fungerar då det inte finns något att flytta vidare till, säger hon och avsluar.
– 1999 tog kommunen över driften av huset, då Frälsningsarmén ansåg att kommunen krävde för mycket till för låg ersättning och de övriga offerterna alla var dyrare än vad kommunen beräknade kostnaden i egen regi till, 3 miljoner jämnt. De sju i personalen blev kommunanställda, förutom Arne Aderup som blev föreståndare på frälsningsarméns stödboende i Lund. Namnet ändrades till Granets servicehus, den öppna verksamheten försvann och boendet blev mer inriktat på dubbeldiagnoser.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser