Jonas Hansson årets företagare 2013

Idag utsågs Oresund Heavy Industries VD Jonas Hansson till Årets Företagare 2013. Det är Företagarna Landskrona som varje år utser en företagare som utmärkt sig utöver det vanliga. I samband med kommunens Pyttlunch på Örenäs Slott korades Jonas Hansson på Oresund Heavy Industries till Årets Företagare 2013. Jonas Hansson fick ta emot sin utmärkelse av Företagarna Landskrona och representanter från Landskrona stad. – Det känns jättebra. Det är ett gott kvitto på att man är rätt på det, säger Jonas Hansson som vill dela utmärkelsen med sina anställda. – Vi har cirka 100 fast anställda och har cirka 350 personer sysselsatta på varvet. Och utan dessa hade det inte fungerat. Det är de som gör jobbet. Jag försöker bara styra lite, säger han blygsamt. – Räknar man in alla leverantörer och sådana som jobbar vid sidan av så är vi 700 personer. Vi engagerar över 600 företag i vår kärnverksamhet. Företaget han driver är dock allt annat än blygsamt. 2003 hade de en omsättning på 50 miljoner kronor och 2013 var de uppe på 400 miljoner. En siffra som ser ut att tangeras även i år. – Det blir ungefär det samma 2014, säger han. 2010 berättade professorn i nationalekonomi Åke E Andersson vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg att industrin var på utdöende och att servicesektorn var framtidens melodi. Idag höll Strandberg tal till Jonas Hansson och i detta hyllade han verksamheten. Varvschefen är övertygad om att industrin alltid kommer att spela en viktig roll i Landskrona. – För mig är industrin att av de viktigaste grupperna i samhällsstrukturen. Vi ska minnas att det var ur industrin som dagens välfärdssamhälle är sprunget ur. Jonas Hansson reste länge runt i världen och installerade utrustning på varv som den sjöingenjör han är. Han tröttnade dock på resandet och tog jobb på Öresundsvarvet som projektledare 2000. Tre år senare var han VD och en förändring i företagsstrukturen födde Oresund Heavy Industries. På varvet reparerar man idag båtar, stora som små och något nybygge lär det inte bli inom en överskådlig framtid. – Nej det kan jag inte se. Istället kommer vi att utveckla vårt reparationsvarv. Idag är vi störst i Sverige och tillhör de största i Norden, säger han. – Men däremot så kommer annan industri att etablera sig ute på varvsudden. Vi har 200 000 kvadratmeter och får plats med en hel del. Därför kommer det exempelvis även att byggas vindkraftverk på området. Juryns motivering Jonas Hansson har på ett föredömligt sätt visat att med ett engagerat, kreativt och målmedvetet ledarskap kan man nå långt. Om man dessutom inte krånglar till saker, inte är rädd för att ta hjälp om så behövs, prioriterar rätt och omger sig med lojala medarbetare så når man framgång i sitt företagande.

Till arkivet