Annons

Kritik mot tillsynsavgifter – Obefogat menar Räddningstjänsten

Kim och Göran Öhman driver ett Bed & Breakfast på Gammeleksgården strax norr om Landskrona. Frågan är dock om de kommer att fortsätta med sin verksamhet. Kommunens räddningstjänst har gjort en tillsyn ute på Gammeleksgården och för detta har de skickat en räkning som Kim och Göran Öhman beslutat att överklaga.
– Kommunens räddningstjänsts agerande kan komma att få till följd att en del av Landskronas  B & B kommer att stänga ner. Orsaken är att Räddningstjänsten har börjat med en tillsyn av anläggningarna och för det debiteras 4800 kronor plus moms per år, säger Göran Öhman som dock inte är emot tillsynen i sig.
– Vi som har B & B motsätter oss inte denna tillsyn utan tvärt om. Den kan vara informativ för att hålla säkerheten på en hög nivå. Vi ansvarar dock för våra gäster som övernattar på detta lite billigare sätt än hotell, säger han och fortsätter.
– Vi på Gammeleksgårdens B & B har drabbats av denna avgift, som först ut, och har beslutat oss för att överklaga. Skulle beslutet bli att denna avgift skall ligga på den aviserade nivån kan en stängning bli aktuell.

Anna Elofsson är verksamhetschef, förebyggande brand, risk och krisberedskap på Räddningstjänsten och hon ser inget konstigt i att de har skickat en faktura på beloppet.
– För det första är vår tillsyn på verksamheter som B & B inget nytt. Dessutom finns ingen årlig avgift, utan avgiften, vilken fastställs av Räddningsnämnden inför varje år, tas ut för varje besök. Olika verksamheter blir tillsynade olika ofta enligt intervall som bestäms efter genomförd tillsyn. Hur ofta vi gör en tillsyn beror dels på typ av verksamhet och dels på brandsskyddsnivån i verksamheten. Detta bestäms av räddningstjänsten i varje enskilt fall, säger hon
– Och senast vi var på Gammeleksgården var för ett flertal år sedan. Sedan dess har de inte fått någon faktura, säger hon och avslutar.
– Avgiften fastställs av Räddningsnämnden inför varje år att gälla från den 1 april.

Annons
 

Enligt Göran Öhman är det dock inte bara han som funderar över verksamhetens framtid.
– I mina kontakter har jag fått intrycket av att många kommer att lägga ner då avgiften är alldeles för hög. Kanske har Landskrona Stad inga B & B nästa sommar. Sorgligt men sant, säger han och är även generellt kritisk till hur småföretagarna behandlas i kommunen.
– Företagsklimatet för små företag i Landskrona är mycket dåligt, ja nästan fientligt. Allt krut läggs på de stora företagen och man glömmer att vi, dom små, tillsammans sysselsätter många, kanske de flesta, i kommunen.

Fakta:
Bed & Breakfast är en verksamhet för uthyrning av högst 4 rum och 8 bäddar där det ställs vissa krav på brandskyddet. När antalet rum och bäddar överstiger detta så blir verksamheten hotell och för det krävs särskilt hotelltillstånd och då ställs även högre krav på brandskyddet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser