Annons

Ny ölbryggare i Landskrona

I runda svängar finns nu tusen flaskor buteljerade, fördelade på två nya Landskronainspirerade öl. Lagom till julborden och ”Borstahusdagen jul” lanseras Borstahusen Lager och Citadell Ale av 1413 Bryggkultur AB.

Ölet introduceras i begränsad upplaga söndagen den 14/12 på Borstahusdagen Jul, på Erikstorps Kungsgård.
– Då kommer jag även att hålla ett föredrag om hur det är att brygga sitt eget öl hemma, säger bryggaren Johan Laurin som tillsammans med vännen Daniel Nyman startat upp det nya mikrobryggeriet.
Någon rädsla för att hembryggerier skulle konkurrera mot den egna produkten har man dock inte.
– För tio år sedan var det stort intresse kring poker. Idag är det hembryggd öl som gäller. Detta ökar intresset för hantverksöl. Idag testar man nya ölsorter på puben och istället för tio likadana 10 kronors bier på bolaget, handlar man tio olika för en femhundring, säger Johan Laurin.

Annons
 

När bryggarna berättar om sitt koncept för 1413 Bryggkultur drar ölentusiaster säkert paralleller med det danska stjärnskottet på öl-himlen, Mikkeller, en öltillverkare utan eget fast bryggeri som istället hyr in sig hos befintliga bryggerier.
– Daniel introducerade mig i konsten att brygga öl. Så i januari bryggde jag min första sats och på den vägen är det, säger Johan Laurin som inte vilar på hanen.

Från den första egenbryggda ölen i köket till att starta företaget gick det fort. I somras reste entreprenörerna till Österlen för att delta i Skånska Mästerskapen i hembryggd öl på Stockeboda Gårdsbryggeri.
– Här fick vi också idén till fantombryggning. Detta är ett vanligt begrepp inom bryggerivärlden. Man tar tillfälligt över utrustningen hos ett annat bryggeri och gör verklighet av sina egenkomponerade recept. Först tänkte vi göra några lådor öl till oss själva som man sedan får hämta ut via Systembolaget men idéerna spann vidare när testen föll väl ut, berättar Johan Laurin.
– Nu är det stor skillnad på att brygga 20 liter eller 400 liter så vi fick hjälp att skala våra recept, poängterar han.

På 1870-talet startades ett bryggeri på Strandvägen av byggmästare Andreas Lindh.
1888 köpte Carl Krönlein, 28,  det lilla bierbryggeriet och skapade Krönleins som då drevs med handkraft.
Likheter finns med dagens bryggare.
– Det är ett riktigt hantverk som vi erbjuder och vi har lagt både hjärta och själ i det här projektet. Det innebär också att vi brygger i mindre satser och dessutom så varken filtrerar eller pastöriserar vi ölen för att behålla alla smaker, säger Daniel Nyman.

Frågan är då vad som inspirerat till Borstahusen Lager och Citadell Ale.
– Mikkeller för att ta ett exempel brygger det mesta av sin öl  Belgien, så de har vi inte blickat mot. Vår inspirationskälla är vårt vackra Landskrona. Här är vi födda och uppvuxna. Stan är inte direkt en hipster-stad där man sitter med skägget djupt försjunken i skumma ölsorter. Landskronaborna gillar lager, därför valde vi att göra en Borstahuslager. Vi gör den dock i modern stil med nya fruktigare humlesorter. Samtidigt tror vi också på vår ale, säger Johan Laurin.
– Landskrona är en framtidsstad med stor potential. Att förhoppningsvis kunna bidra till en del av den utvecklingen gör oss väldigt stolta, fortsätter han som tillvardags arbetar som försäljningschef Nedermans Helsingborg. Och att sälja den första batchen av det nya ölet gick över förväntan bra.
– Vi kontaktade Erikstorps Kungsgård då vi tänkte att här finns många turister och som sådan vill man gärna prova lokala produkter. Vi hade hoppats kunna sälja in ett par lådor. Efter att de testat det, valde de att köpa in allt vi hade, säger han leende.

I januari hoppas bryggarna ha andra omgången klar, och att ölet då även ska finnas på fler utvalda restauranger och pubar i närområdet.
– Och då också på Systembolaget.

1413 Bryggkultur AB är startat av två familjer i Landskrona. Företaget har för avsikt att fortsätta utveckla öl inspirerat av Landskrona.
– 1413 är naturligtvis en återspegling av året då Landskrona grundades. Vi har redan nya ölsorter med i våra planer. Men vill inte avslöja något än, avslutar han.

Och för dig som inte kan bärga dig till den 14 december innan du vill testa en Borstahusen Lager eller en Citadell Ale så finns det möjlighet att ta del av en smygpremiär genom ett speciellt dryckespaket vid julborden på Erikstorp.


Borstahusen Lager är ett öl som de ansvariga för 1413 Bryggkultur tror ska falla Landskronaborna på läppen bokstavligt talat.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser