Annons

Upptäck och utforska arkiven

Lördag den 8 november firas Arkivens Dag runt om i Sverige och så även i Landskrona.

Arkivens Dag infaller alltid andra lördagen i november, vilket i år är den 8 november. I hela landet bjuder arkiven på fullmatade program med utställningar, visningar, föreläsningar och andra aktiviteter. Årets tema är Orostider.

Annons
 

Målsättningen med Arkivens Dag är att väcka intresse för arkivens verksamhet. Genom att arrangera öppet hus vill arkiven uppmärksamma möjligheten att göra spännande resor till förfluten tid men också lyfta fram arbetet med att säkerställa den information som skapas idag. På så sätt hoppas arkiven att kunskapen om att arkiven är samhällets minne både för en förfluten tid och för en framtid skall öka. Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven, alla har tillgång oavsett medborgarskap. I stort sett allt är också öppet för forskning. Detta är en viktig medborgerlig rättighet som arkiven vill betona under Arkivens Dag.

Arbetarrörelsens Arkiv bjuder på ett digert program kl 10-14.

Föredrag av Sven-Erik Thosteman om Landskrona slotts fängelsetid kl. 12.30. Plats: Ljusgården, Eriksgatan 66.

I utställningen “Landskrona Då och Nu” visas bilder och vyer från huvudsakligen Västra Landskrona – från Kyrkogården i norr till Nyhamn i söder, där Storgatan-Eriksgatan-Norra Infartsgatan är den östliga gränsen. Det kommer även att visas bilder och vyer från områdena vid Dammhag och kvarteret Banér – där nu biblioteket huserar.

En mindre utställning omfattande två montrar om Bertil Persson, som professionell fotograf, visas i anslutning till ovan angivna plats.

Utställningen kommer sedan att vara tillgänglig att beskåda i Folkets hus lokaler. Medverkande föreningar är Verdandi Landskrona, Fredrika Bremerförbundets Landskronakrets, Landskrona Golfklubb, Landskrona Arbetarkommun, Centrum för Arbetarhistoria, Varvshistoriska föreningen i Landskrona samt ABF Nordvästskåne.

På minnesbanken
Även på museet kan man ta del av Arkivens Dag.
Krig och kristider, flyktingar och farsoter, graviditeter och liv på glid – arkiven berättar om människors farhågor och faktiska händelser.
På Landskrona museum har man ur arkivet tagit fram militära dokument och material som berättar om ransoneringen vid första världskriget, tidningslägg med kungörelse om krigstjänstgöring 1914, bilder som berättar om krigsmobilisering, flyktingmottagning efter andra världskriget och mycket annat.

Minnesbanken på Landskrona museumhåller öppet kl 13-16 under Arkivens dag. .

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser