Annons

Alla dessa nordiska helgon

På söndag, dagen efter Alla helgons dag, finns tillfälle att få veta mer om de helgon som längre tillbaks i tiden naturligt ingick i människors liv.  Föredragshållare är Sven Rosborn, mångårig arkeolog och museiman, som bl.a. startade tidskriften Populär historia och förlaget Historisk media.

Helgon har spelat en stor roll i vår nordiska kulturhistoria. Som tröstare och som räddare i nöden. I Skandinavien tillbads mängder med heliga män och kvinnor. Inte bara nordiska rikskändisar som hade turen – eller oturen – att gå en plågsam och våldsam död tillmötes utan även lokala personligheter som fick en helig gloria kring sig – efter sin död. I dag är de nästan alla glömda. Ta bara det välkända helgon som bara 34 km från Landskrona väckte döda till liv och till vars grav tusentals vallfärdade varje år. Eller de två helgon som var föregångare till våra flygresor till sydliga länder, bara med mycket annorlunda flygfarkoster. Helgonens landningsbanor under 1200-talet befann sig bara 112 km respektive 103 km från Landskrona.

Annons
 

Låter detta märkligt? Sven Rosborn kommer att berätta om detta och mycket annat som har med helgon att göra på Landskrona museum söndagen den 2 november klockan 14.00. 
– Han har också lovat att berätta den överraskande historien om varför den heliga Birgitta troligtvis aldrig efter sin död kom tillbaka till Sverige, avslöjar Åsa Karlsson, tillförordnad museichef.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser