Annons

Landskrona het kandidat för fotomuseum

Landskrona är på allvar med i matchen den dagen Sverige beslutar sig för att skapa ett nationellt fotomuseum. Det bevisades med all önskvärd tydlighet på Dunkers Kulturhus i Helsingborg i veckan.

På onsdagen hölls ett symposium på Dunkers i Helsingborg och där samtalade en stor del av de som idag arbetar i fotobranschen . Syftet var att samla olika aktörer för att formulera strategier för hur det fotografiska fältet ska kunna stärkas, och på vilka sätt de nätverk som redan finns kan vidareutvecklas och nya uppstå. Göran Nyström, chef för fritids- och kulturförvaltningen i Landskrona var med på symposiet och deltog i en paneldebatt.

Annons
 

Idag finns ett stort intresse för fotografi och det visas fotoutställningar över hela landet, inte minst i Landskrona som försöker profilera sig som en fotostad. Tillsammans med så tunga namn som Min-Jung Jonsson (Fotografiska), Anna Tellgren (Moderna museet), Britta Lundgren (SJCD, Västerbottens museum) och Mia Bengtsson-Plynnig (Bildbyrån Link Image), diskuterade Göran Nyström fotosamlingar och om en eventuell nationell institution som kan ta ansvar för den svenska fotoskatten. Som sig bör talade sig kulturchefen varm om den satsning som just nu pågår i Landskrona och han stack inte under stol med att staden vill vara med i diskussionen om en nationell samlingspunkt för fotografiet.
– Bara det faktum att vi blev kallade till att vara med i panelen visar att branschen ser seriöst på vår satsning. Det gav oss ett bra tillfälle att ytterligare markera var vi står i frågan, säger Göran Nyström till Landskrona Direkt.

De olika debattörerna hade olika sätt att se på problematiken men en sak var alla rörande överens om. Det saknas ekonomiska resurser samt fysiskt utrymme för de miljontals bilder med mera som finns runt om i landet och som sakta men säkert går till spillo om det inte tas om han på rätt sätt.
– Det handlar främst om personella resurser. Jag uppskattar att det skulle krävas 30-40 anställda varav 7-10 ska vara utbildade för att ta hand om och digitalisera foton för en nationell samling och vi har arbetsmarknadsbehovet i Landskrona. Dessutom har vi gott om billiga lokaler som kan klimatsäkras för att kunna fungera som lagringsplats för fotografi.

Innan paneldebatten hade först författaren, lärare och doktoranden i Fotografisk gestaltning, Niclas Östlind berättat om det svenska fotografiets historia. Slutsatsen var att det inte fanns någon som idag hade det yttersta ansvaret för fotografiets historiska bevarande.
Detta är dock något som man har i Norge. Där har Preus Fotomuseum i Horten varit landets nationella museum för fotografi sedan 1995. Chefen för museet heter Ingrid Nilsson och hon berättade hur man gjorde i Norge.
– Preus Fotomuseum är en förebild. De har fått resurser för att ansvara för hela den norska fotoskatten. Deras koncept tar vi gärna efter i Landskrona. Vad vi vill förädla gentemot Norge är att vi vill koppla ihop allt tillsammans med Lunds Universitet så att vi skulle kunna ha forskning och högskolestudier i staden i samband med ett fotoarkiv och museum. Det hade varit en dröm.

Att Göran Nyström brinner i frågan går inte att ta miste på och han tror också att drömmen går att förverkliga.
– Utan tvekan. Redan nu arbetar Region Skåne för oss. Allt skulle kunna vara en realitet om 5-7 år om staten och branschen skulle satsa på Landskrona, avslutar Göran Nyström.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser