Annons

Första kvinnliga KF-ordföranden ett faktum

Måndagens kommunfullmäktigemöte hade inte många punkter. Men trots detta så saknades det inte dramatik. Historia skrevs då staden fick sin första kvinnliga kommunfullmäktigeordförande genom tiderna då Gunlög Stenfeldt (FP) vunnit den slutna omröstningen över Roy Wernberg (S) med 31-20. Från treklövern jublades det över beslutet medan tongångarna var en helt annan hos oppositionen som menar att staden nu officiellt styrs av en fyrklöver då Sverigedemokraterna röstade på folkpartisten.

Turerna kring valet av ordförande till kommunfullmäktige den kommande mandatperioden var flera. Och än värre blev det när förste vice ordförande skulle utses. Nominerade till ordförandeposten var Gunlög Stenfeldt (FP) och Roy Wernberg (S), som för övrigt var ordförande vid måndagens möte i egebskap av ålderman.
Folkpartiet menade, enligt Torkild Strandberg, att det idag finns tre block i Landskrona, treklövern med Folkpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet i det ena, Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet i det andra samt Sverigedemokraterna i det tredje. Och eftersom treklövern fick lika många mandat, 20, som S+V så nominerade dom Gunlög Stenfeldt.
– Vi har 2014 och det är på tiden att vi får den första kvinnliga ordföranden. Dessutom är Gunlög mycket kompetent och hon har en förmåga till samförstånd och att bygga broar, motiverade Torkild Strandberg inför valet.

Annons
 

Socialdemokraterna menade dock att Roy Wernberg borde ha posten.
– Socialdemokraterna är kommunens största parti och eftersom vårt block fick 10117 röster medan Treklövern fick 9492 så borde saken vara klar, menade Niklas Karlsson.

Det var dock Gunlög Stenfeldt som gick segrande ur den slutna omröstningen som hölls eftersom samtliga elva Sverigedemokrater röstade på henne.
Därefter var det dags att rösta fram vem som skulle bli förste vice ordförande och det första som hände var att Alinda Zimmander begärde att mötet skulle ajourneras, vilket också blev fallet.
Efter tio minuter var samtliga ledamöter på plats och ordet lämnades fritt. Det märkliga inträffade då att samtliga ledamöter satt tysta som möss. Därför begärde även Torkild Strandberg att mötet skulle ajourneras och så skedde.

Efter fem minuter kom så parterna in och från talarstolen yrkade Torkild Strandberg på att Roy Wernberg skulle bli förste vice ordförande. Socialdemokraten menade dock att han inte var intresserad av detta vilket fick till följd att Sverigedemokratern Daniel Petersson valdes till posten. Roy Wernberg röstades sedan fram till andre vice ordförande.

Därefter skulle ett valutskott röstas fram och fem personer valdes omgående. När det skulle röstas om vem som skulle ta över ordförandeskapet så blev det sluten omröstning även då. Och precis som vid den första omröstningen så la SD sina röster på folkpartisten, Lisa Flinth, och därmed blev Eva Örtegren (S) vice ordförande.

 Efter mötet var det upprörda tongångar från Socialdemokraterna.
– Det är nu offentligt att vi har en fyrklöver och inte en treklöver som styr Landskrona och vi sitter i opposition, säger Roy Wernberg med anledning av att Sverigedemokraterna inte lade ner sina röster utan röstade på Gunlög Stenfeldt och Lisa Flinth.
– Hade Bengt Westerberg fortfarande varit folkpartist så hade han sagt upp sitt medlemskap på stående fot, menar åldermannen och syftar till valnatten 1991 då den före detta folkpartiledaren reste sig upp och gick från en TV-intervju eftersom han inte ville sitta i samma soffa som Bert Karlsson och Ian Wachtmeister från Ny Demokrati.

På frågan hur Roy Wernberg ställt sig om SD röstat på honom istället för Gunlög Stenfeldt vet han inte riktigt hur han ska svara till en början.
– Det vet jag faktiskt inte. Men det är inte omöjligt att jag tackat nej. Jag vill inte sitta på ett mandat som SD har gett mig, säger han efter en stunds betänkande.
– Tidigare har SD röstat på treklöverns förslag till stor del och jag tror att det blir 100 procent denna mandatperioden.

När Torkild Strandberg hör kritiken tar han sig för pannan.
– Jag förstår inte kritiken alls. Den konstruktion som Roy Wernberg målar upp är helt förvirrad. Man kan väl inte tänka bort elva röster? Som jag ser det så består Landskronapolitiker idag av tre block. Och hur det än ser ut så måste ju SD få rösta. Deras röster är ju också lika mycket värda som andras. Därför förstår jag inte problemet, säger Torkild Strandberg.

Hur som helst så kommer Gunlög Stenfeldt att hålla i ordförandeklubban under de närmsta fyra åren.
– Det var inte självklart att jag skulle tacka ja till nomineringen. Men när jag tänkte efter så kände jag att det var väl fan om jag inte skulle ta chansen att bli den fösta kvinnan på posten, sa hon.
– Nu är mitt mål att försöka förbättra tonen i fullmäktigesalen. Att komma med kränkningar och påhopp är bara ett bevis för att argumentationen tryter. Detta är något som jag känner att jag vill förbättra.
Hur det blir med den saken lär vi få veta redan den 17 november då det är budgetmöte hela dagen från klockan 13.00.


Yngst i fullmäktige är ersättaren Karl Philip Nilsson (FP).


Jonas Esbjörnsson(S) var bland de första ledamöterna på plats.


Roy Wernberg klubbar igång mandatperiodens första fullmäktigemöte.


Lennart Söderberg var tillbaka i salen men fick följa dramatiken från läktarplats.


Roy Wernberg lägger en röst på sig själv.


Från pressläktaren hölls det koll på räkningen och rent av ledde Roy Wernberg med 20-17 innan Gunlög Stenfeldt plockade 14 röster på raken.


1991 blev Gerd Bernström det första kvinnliga kommunalrådet i Landskrona och på måndagen stod hon på åhörarläktaren och applåderade när staden fick sin första kvinnliga ordförande i kommunfullmäktige genom Gunlög Stenfeldt (FP).
– Jag har åkt ner från Norrland för att, tillsammans med gemensamma vänner, stötta henne och nu när det är klart så ska vi fira genom att gå ner på krogen, sa hon med ett stort leende efter mötet.


När tystnaden rådde vid valet av vice ordförande förklarade Lennart Söderberg att han aldrig tidigare upplevt något liknande.


– Vi vill, vi kan, vi törs, sjöng tjejerna i det kvinnliga företagarnätverket Grupp 9 då det begav sig. Igår träffades man igen för att gratulera Gunlög Stenfeldt till posten som kommunfullmäktiges ordförande.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser