Annons

Stans riksdagsmän har koll på skola och finanser

Vi noterar att Landskronas riksdagsmän nu börjar få allt mer klart med sina sysslor i Stockholm. Tyngsta uppdraget har fallit på Torkild Strandberg (FP) som fram till den dagen (15 december) det blir klart med styret av Landskrona, utöver sin kommunalrådstjänst får agera vice ordförande i utbildningsutskottet.

I samma utskott finns också Carina Herrstedt  (SD) vilket gör att Landskrona innehar 2 av de 17 platserna. Carina Herrstedt är av sitt parti dessutom talesperson på riksplanet med ansvar för förskola, skolbarnomsorg och frågor kopplade till högre utbildning och forskning.

Annons
 

Niklas Karlsson (S), ordförande för Socialdemokraterna i Skåne och kommunalråd i Landskrona, är ny i rksdagen. Han sitter som suppleant finansutskottet med särskilt ansvar för kommunal ekonomi och är ledamot i Europarådet.

Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 59 800 kronor i månaden som är skattepliktigt. De resor ledamöterna gör i sitt riksdagsuppdrag betraktas som tjänsteresor. En ledamot som bor mer än 50 kilometer från Riksdagshuset kan få högst 8 000 kronor i månaden i ersättning för en övernattningsbostad i Stockholm.

Riksdagsförvaltningen förser ledamöterna med sådan teknisk utrustning som är viktig för riksdagsuppdraget. Det innebär bland annat bärbar dator med tillbehör och mobiltelefon, utöver tjänsterum med basutrustning. Reglerna för ledamöterna utgår från att de arbetar med sitt uppdrag dygnet runt, året runt.

Frågan är hur det fungerar med tanke på att såväl  Torkild Strandberg som Niklas Karlsson båda året ut har uppdrag som välbetalda kommunalråd på heltid i Landskrona.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser