Annons

Miljöpartiet flyttar in i stadshuset

På kommunfullmäktigemötet den 15 december kommer ledamöterna till de olika nämnderna samt till kommunstyrelsen att väljas. Mycket pekar på att kommunen kommer at styras av samma treklöver som den senaste mandatperioden. Förhandlingar pågår just nu och redan ikväll träffas ledningen för Folkpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet för att diskutera vidare. Enligt Miljöpartiets Mikael Fahlcrantz så kommer hans parti att finnas representerade med en tjänst på stadshuset kommande mandatperiod.

Det rekordjämna valet i september slutade med en mandatfördelning på 20 mandat för S och V, 20 för FP, M och MP samt 11 mandat för SD. Inte långt efter valet kom de fösta signalerna om att treklövern sökte ett förlängt samarbete och med all sannolikhet så blir det också så.
– Jag är optimistisk, säger Torkild Strandberg, ordförande för Folkpartiet i Landskrona.
– Vi träffas regelbundet och redan i eftermiddag kommer ledningen för våra partier att försöka komma närmare en lösning på hur staden ska styras.

Annons
 

På frågan om Sverigedemokraterna är med i förhandlingarna svarar Torkild Strandberg snabbt?
– Nej, de spelar inte i vårt lag.

Förutom Torkild Strandberg är Cecilia Lindell (M) kommunalråd idag. Hon har dock beslutat sig för att hoppa av uppdraget. Moderaternas ordförande Erik Raita sticker inte under stol med att han gärna ersätter sin partikollega.
– Jag har gjort klart redan från början att jag vill jobba heltid med politiken, så det är ingen hemlighet. Jag har dessutom mina partivänner bakom mig i detta, säger han till Landskrona Direkt.
– Men vi håller som bäst på att förhandla så därför vill jag inte springa händelserna i förväg.

Vad Landskrona Direkt erfar så ligger det dock nära till hands att Moderaterna och Erik Raita får en halvtidstjänst som kommunalråd medan Miljöpartiet får en lika stor tjänst.
– Eftersom såväl Folkpartiet som Moderaterna backade med vars ett mandat så gick vi stärkta ur valet. Utan att gå handlingarna i förväg så kan jag säga att Miljöpartiet kommer att ha en representant i Stadshuset kommande mandatperiod, säger Mikael Fahlcrantz, förstanamn på Miljöpartiets lista.
– Jag har svårt att se att inte Socialdemokraterna skulle få behålla sin kommunalrådstjänst. Sedan står det klart att Torkild Strandberg tar en tjänst. Därefter återstår det att se vad som sker men jag tror inte att tjänsterna kommer att utökas, säger miljöpartisten.

Representanterna från Treklövern hoppas att offentliggöra sitt samarbete inom kort genom att presentera sina förslag till nämndsledamöter vilka ska klubbas i kommunfullmäktige den 15 december.
– Det administrativa arbetet med att få alla på rätt plats tar tid så allt bör vara klart någon vecka innan den 15 december, säger Torkild Strandberg.

Erik Raita hoppas dock att förhandlingarna ska vara klara långt innan det.
– Idag kommer vi att förhandla om vem som kommer att sitta för treklövern i kommunfullmäktiges presidium och denna person ska vi förhoppningsvis kunna presentera redan imorgon, torsdag. Gällande nämnderna så hoppas jag att vi är klara med allt inom ett par veckor.

Mikael Fahlcrantz vill inte sia om när förhandlingarna kan vara klara.
– Det får ta den tid det tar. Det är viktigt att vi gör ett noggrant arbete. Det är dessa som ska vara med att styra vår stad, säger han.

Eftersom såväl Lennart Söderberg (M) och Bengt Adolvsson (S) lämnar kommunfullmäktiges presidium från och med nu så är Gunlög Stenfeldt (FP) en lågoddsare till en av platserna eftersom hon redan sitter där.
Roy Wernberg (S) kommer i egenskap av ålderman att öppna den nya mandatperiodens första kommunfullmäktige på måndag, vad Landskrona Direkt erfar kommer han sedan att ersätta Bengt Adolvsson.
Vem som tar den tredje platsen återstår att se.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser