Lagunen ett skateparadis

Solen strålande ikapp med besökarna när det i lördags var dags för storstilad invigning av Lagunen. Det gick inte att ta miste på hur efterlängtad den nya skateboardparken i betong var och en bättre plats än nere vid Halvmånen kan idag tyckas vara svår att finna.
Möjligen hade det varit bättre på Kasernplan, funderar Andreas  Gefvert Olsson (FP) ersättare i fritidsnämnden, klar över alla restriktioner som gjorde det omöjligt att förlägga skateparken dit.
Men helt klart är detta en fantastisk plats och utegymmet kommer jag att använda mig av, säger han och sneglar bort mot alla fartglada ungdomar som far fram på betongen.

För utöver betongparken dit skejtentusiaster lär vallfärda  har också ett nytt utegym byggts på platsen och mer ska det bli.
Ett seniorgym av lättare karaktär ska också göras. Här ska bli en grillplats och plats för vattenlek samt en ny lekplats. Tanken är detta ska bli en mötesplats för alla åldrar, berättar nämndens ordförande Birgitta Persson (M) som var den som förrättade invigningen.
Det fanns väl en del Nyhamnsbor som var lite skeptiska i början men nu har även en bullervall byggts så jag tror nog att alla är glada och nöjda idag.

Initiativet till skateboardparken kommer från åkarna själva och några av dessa har suttit med i den referensgrupp som utformat Lagunen.
Jag har önskat något sånt här så länge jag kan minnas, säger en upprymd Martin Langvad.
– Jag är grymt nöjd med hur det blivit och tror att allt vi önskat, kommit med, säger han.

Skejtaren och ingenjören Fabian Narin vid designbyrån Pivotech kontaktades och svarade för utformningen av betongparken.
Jag är jättenöjd och sugen på att åka, säger han till Landskrona Direkt när han står och blickar ut över sin strandnära skapelse.
– Det enda problemet med en anläggning så pass nära havet är att det inte går att gräva och därmed göra så kallade bowls. Men placeringen är häftig. Man kan väl säga att Lagunen är street-inspirerad, säger han och pekar ut ställen på banan som han är extra nöjd med.
– Den blå betongen gillar jag. Sen har det varit en utmaning att  få till graniten på ett bra sätt.

Frågan är då vad anläggningen kostat.
– Vi hade 4 miljoner i budget och det har Lagunen kostat. Därtill har vi lagt cirka 300 000 på bullervallarna, säger Tom Sörensson, verksamhetsutvecklare på fritid- och kulturförvaltningen.
– Nu hoppas vi att det ska tilldelas resurser så att vi kan fullfölja planerna med sittplatser på vallarna också.

Lovorden haglade över Lagunen och minerna var uppåt även på Cityidrottens företrädare Jonny Karlsson och Markus Hansson.
– Till sommar hoppas jag att vi kan ha en redskapsbod här, där vi kan låna ut skateboards, kajaker och kanoter, hoppas Jonny Karlsson och gläds över satsningen.


Andreas  Gefvert Olsson testar gymmet.
– Jag brukar springa här. Så nu blir det att jag kommer att utnyttja gymmet också.


Fritidsnämndens ordförande Birgitta Persson (M) hyllade ungdomarna som tagit intiativ och lobbat för en riktig skatepark i Landskrona.


Vissa tricks och backar behöver man som nybörjare kanske inte börja med.


På två hjul över graniten. Skejtare från Lund och Malmö som Landskrona Direkt pratade med lovordade Lagunen.


I bakgrunden de gräsklädda bullervallarna som antagligen får sittplatser till nästa sommar.


Under invigningen samsades avancerade skejtare med sparkcykelåkare. Något som kan vara ett bekymmer i framtiden menade många på plats.
– Vi tittar på detta, lovade Tom Sörensson som menade att det kan komma att avsättas speciella tider för sparkcykelåkarna.

Till arkivet