Annons

S öppna för breda lösningar

Ett 80-tal socialdemokrater samlades på söndagen på Folkets hus för att valvaka. Stämningen var god men lugn, nästan lite dämpad.

– Det känns kluvet. Vi har underskattat Sverigedemokraterna och deras siffror gör att det är svårt att glädjas, sa Niklas Karlsson, socialdemokraternas förstanamn på kommunlistan men som nu tar till Stockholm som riksdagsman.

Annons
 

En omvänd resa gör Arbetarkommunens ordförande, Anders Karlsson som nu lämnar riksdagen för att satsa en mandatperiod på regionpolitiken.
– Det är en besvärlig situation även där med majoritetsförhållandena. Det är upp till distrikts- och regionledning att hitta lösningar på det, säger Anders Karlsson i en paus i inhämtandet av partiets valskyltar på stan.
– Valet är över så nu gäller det att få bort dessa.

Anders Karlsson vill se breda lösningar på den lokalpolitiska kartan.
– Vi vill naturligtvis ta över. Vi är det klart största partiet. Det råder dessutom en övervikt i mandat med 22-18 till det rödgröna blocket, säger han klart medveten om att Miljöpartiet tidigare suttit i Treklövern.
– Får vi ett centralt samarbete återstår det och se om vi inte ska klara av det också lokalt. Men vi är öppna för alla breda lösningar, poängterar Anders Karlsson som inte stänger någon dörr för ett samarbete med Moderaterna och/eller Folkpartiet.
– Vi samarbetar dock inte med  SD.

Frågorna är många och läget komplicerat. Frågan är vem som ska leda fullmäktigemötena efter det att Lennart Söderberg (M) gjort sitt sista möte den 13 oktober.
– Som största parti aspirerar vi på posten. Det som sker intern hos oss nu är att våra olika S-föreningar kommer att nominera vem de vill se på de olika posterna och sedan tar vi beslut vid ett medlemsmöte om cirka en månad, avslutar Anders Karlsson.

Noterbart ur det preliminära valresultatet är att Socialdemokraterna i valet till riksdagen gick fram med ett mandat från 112 till 113. Mandaten kneps i valkrets Skåne Västra som toppades av Niklas Karlsson. En krets som nu får skicka fyra namn till riksdagen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser