Måleri och skulptur i konsthallen

Det är en avskalad konsthall och en i högsta grad estetiskt tilltalande utställning med en skulptör och en målare som inleder konsthösten i Landskrona. Inga Björstedts känslosamma teckningar och äggoljetemperamålningar kompletteras elegant av Lena Olssons arkitektoniska verk i keramik och metall.

Landskrona konstförening har inte gått över ån för att sammanföra två kreativa, meriterade och bångstyriga damer. Målaren från Vallåkra Inga Björstedt och skulptören Lena Olsson med sin välkända ateljé på hörnet Onsjögatan/Föreningsgatan har båda vägrat inrätta sig i leden, utan har genom åren  istället gett utryckt i konst och på andra sätt.
– Jag hade rent av en kris för 20-30 år sedan. Varför skulle jag producera ännu mer saker till denna värld av prylar. Skulle jag inte bli tullare istället?, berättar Lena Olsson som fann lösningen i att låta överföra sin egen skaparglädje till köparen.
–  Mina föremål är konsthantverk och ska användas. Bruksföremålen ska vara skulpturala. Lägger man lite vatten i dem eller en växt så blir den som gör det, medskapare. Uttrycket förändras. Samtidigt ska dom också bara kunna stå och vara som en skulptur. Det ska fungera både och.

Inga Björstedt är utbildad textilkonstnär som alltmer övergått till att teckna och måla i tempera.
– Temperan tycker jag är en teknik som är oändligt rolig, säger konstnären och berättar hur  hon gör emulsionen och sedan målar i lager på lager.
– Då får man en lyster i färgen som man inte får annars.

Inga Björstedts bilder är alla i stort sett målade under det senaste året, flera under hennes tid som Artist-in-residence i Antibes.
– Jag var där i oktober, november och december och jobbade som en galning, säger hon som i sina bilder ofta berättar om sin barndom i Japan, där mamman gick bort när hon bara var en månad gammal.

Denna min barndom mixar jag nu med min vistelse i sydfrankrike. Jag arbetar ofta arketypiskt, det vill säga med föremål som betyder någonting. Skålen är till exempel min mamma. Tror jag. Detsamma gäller fåtöljen. Klänningen är nog min mamma och jag. Rosetten som blankades över badkarskanten är jag.

Inga Björstedts bilder ser man från början som naiva och lekfulla – tills man förstår historien och allvaret som ligger i dessa. På det tio meter långa uppspända akvarellpappret i hallen har hon tecknat en resa som berör.  Om mamman som inte fanns, om bomberna som föll över Hiroshima och Nagasaki. Om den vita hunden Ajax och upptäcktsresande Sten Bergmans uppstoppade papegojor, om stolar som symboliserar föräldrarnas samtal, om den lilla flickan som sattes med en enkelbiljett på fraktbåten M/S Andamon från Kobe med slutdestination Göteborg.
– Vi var tre frusna flickor (systrar) som efter tre månader klev av i Göteborgs hamn med mammas aska i en urna och mötes av fotoblixtrar, berättar hon.

Uttrycken i konsthallen är lika olika som konstnärernas sätt att närma sig det egna skapandet. Detta till trots  kompenserar, kompletterar och stabiliserar Inga och Lena varandra. Vill du möta damerna ska du bege dig till konsthallen på lördag då det hålls vernissage 13-17. Invigningstalar klockan 14 gör konstföreningens ordförande tillika Landskrona stads hedersmedaljör 2014, Mia Widell.
Utställningen visas därefter fram till och med den 2 november.


– Måste vi vara med på bild? Inga Björstedt och Lena Olsson.


Inga Björstedt berättar med stark inlevelse om sin 10 meter långa teckning.


– Jag jobbar inte så mycket med känslan. Många säger att jag skulle ha blivit arkitekt. Men då hade jag inte fått göra som jag vill, säger Lena Olsson och visar upp sina nya höghus. Den italienska arkitekten Carlo Scarpa har många gånger inspirerat skulptören.
– Jag gillar hans strama linjer.


Lena Olssons skulpturer är ofta en kombination av keramik och metall. Hos henne pågår en ständig förnyelseprocess. I dessa verk är tanken att vatten ska droppa från löv till löv.
– Man kan koppla en vattenslang till om man vill, säger hon.


Tavlan till höger sticker ut. Den innhåller inte något av Ingas vanliga attribut. Den är målad i Antibes efter det att hennes post försvunnit.

Till arkivet