Annons

BoIS presenterade nytt arenaförslag

En sluten arena med sittplatser under tak på långsidorna och ståplatser på kortsidorna. Så är det tänkt att den framtida BoIS-publiken ska bevittna de randigas drabbningar på Idrottsplatsen. Dessutom ska den så kallade Engelska läktaren, dagens ståplatsläktare på långsidan, inhysa såväl omklädningsrum som restaurang och skola om BoIS får som dom vill. Nu är det upp till politikerna att ta beslut och de flesta partierna verkar stötta tankarna.

På måndagskvällen bjöd BoIS in allmänheten samt politiker till ett möte där de presenterade ett förslag på hur de vill att framtidens idrottsplats ska se ut. Föreningen presenterade ett utkast ur en större utredning som håller på att tas fram av en arbetsgrupp med Stefan Johansson, förvaltningschef på stadsledningskontoret i spetsen.

Annons
 

Den i föreningen som är mest inläst i ärendet är den före detta ordföranden och nuvarande styrelsemedlemmen Kenneth Håkansson.
– Arenautvecklingen i landet har varit explosionsartad de senaste 10-15 åren. De flesta klubbarna i Allsvenskan och Superettan har, eller har på gång, nya arenor. Därför är det viktigt att vi nu kommer till beslut om hur framtidens idrottsplats ska se ut, sa Kenneth Håkansson och presenterade hur föreningen vill ta ett första steg.
– I den första etappen vill vi se en ombyggnad av engelska läktaren. Den ska då inhysa omklädningsrum så att det täcker de behov som finns. Vi vill även att läktaren ska ha en överbyggnad där BoIS fotbollsakademi kan inrymmas samt en restaurang. Om allt går som vi önskar så kan etappen vara klar 2016-2017, säger Kenneth Håkansson och beskriver kort den övriga ombyggnaden.
– Den ligger längre fram men en sluten arena med läktare för 8000-9000 åskådare tycker vi är realistiskt. Långsidorna ska ha sittplatser och på kortsidorna ska det vara ståplatser.

Närvarande var politiker från samtliga partier som idag sitter med i kommunfullmäktige och alla var mer eller mindre med på noterna. Den som presenterade de mest anmärkningsvärda visionen var Niklas Karlsson (S).
– Detta är helt rätt i många avseenden, sa Niklas Karlsson och pekade på den skiss som visades.
– Nu ska vi bara landa den här diskussionen. Det handlar inte bara om IP utan hela Karlslundsområdet. Men om vi håller oss till just den delen så har vi funderingar på om det inte hade kunnat byggas en ishall parallellt med baksidan av läktaren. Det skulle ge goda synergieffekter beträffande såväl restaurang som omklädningsrum. Beträffande den nuvarande ishallen så har vi två alternativ. Antingen har vi två isbanor eller så lägger vi konstgräs där och får en bra inomhushall.

Vänsterpartiets Ray Grönlund var mer fåordig.
–Det är bra att frågan lyfts. Vi är inte emot satsningar på idrotten men vi får inte glömma de som inte spelar fotboll. Framför allt tjejidrotten måste lyftas fram. Den kommer lätt i skymundan när det planeras stort, sa han.

Därefter tog Lilian Håkansson (MP) till orda.
– Vi säger varken ja eller nej till en utbyggnad av läktaren i dagsläget. Vi vill dock se om vi inte kan få med näringslivet.

Moderaternas ordförande Erik Raita talade även om helheten i Karslundsområdet. En klar bundsförvant såg han i Niklas Karlsson.
– Vi är överens om det mesta med socialdemokraterna. Undantaget är ishallen. Någon ny inomhus hall på Idrottsplatsen vill inte vi ha. En idrottshall ska ha koppling till en skola och den ska byggas ute i Borstahusen.

Daniel Petersson (SD) menade att den nya läktaren skulle byggas i etapper.
– Vi måste först säkra ekonomin och därför tycker vi att läktarbygget ska ske i etapper, sa han.

Sist av politikerna att ta till orda var folkpartiets Andreas Gefvert.
– Vi vill inte röra ishallen. Det behövs ingen extra inomhushall på IP utan den ska vara i Borstahusen. Sedan är vi beredda på att kommunen med skattemedel ska stå för de kostnader som täcker det som allmänheten använder sig av. Tanken på att ha en restaurang där och även en skola är fantastisk men det ska inte betalas med skattemedel, sa han men lämnade en dörr öppen.
– Det skulle vara om vi ser det i ett längre perspektiv.

Detta var något som Kenneth Håkansson hade svar på.
– Vi sitter idag i en restaurang som kostar oss pengar och vi betalar även hyra för våra lokaler där vi har vår akademi. De pengarna kan vi lägga där istället, sa Kenneth Håkansson och blickade bort mot den aktuella läktaren.

Efter att politikerna sagt sitt fick åhörarna chansen att ställa frågor. Bland annat undrade en gäst vad som händer om laget trillar ner i division 1 till hösten.
– Planerna måste fullföljas ändå. Vi pratar om en läktare som ska vara i 50 kanske 100 år. Inte bara en säsong eller två. Därför är det självklart att läktaren ska byggas oavsett hur det går i årets superetta, sa Kenneth Håkansson och fick medhåll av samtliga förutom möjligtvis folkpartisten.
– Då är inte prioriteten lika hög.

Efter mötet var BoIS ordförande Gabriel Munck optimistisk.
– Det var ett mycket intressant och givande möte och jag tycker att vi fick de svaren vi ville ha. Nu ska bara valet hållas och sedan är det dags att klubba kommunens budget i november och då hoppas jag att vi får ett ok så att vi kan börja etapp ett redan nästa säsong.


Ett utkast till hur Idrottsplatsen i Landskrona kan se ut i framtiden. Med tanke på den samsyn som verkade råda mellan politikerna vid måndagens möte så är den första etappen inte långt borta.
Illustration: Magasin A.


Avgörandet kommer i november då det är dags för kommunfullmäktige att klubba den budget som kommer att ha idrottsplatsen som en punkt. Om allt går som klubben vill så är den tidigare ståplatsläktaren ersatt med en ny sittplatsläktare till 2016 eller 2017.
Illustration: Magasin A.

Läs även: BoIS presenterar planer på framtidens IP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser