Vår bild av fotofestivalen

Fotofestivalens konstnärliga ledare Thomas H Johnsson och JH Engström kan pusta ut,
FOTOFESTIVALEN. Innan helgens fotofestival utlovade ansvarige Thomas H Johnsson och gästcurator JH Engström, om än med ödmjukhet, att man skulle överträffa alla tidigare försök i genren i Skandinavien. Någonsin. Och man lyckades. Aldrig tidigare har så många fotoutställningar visats på våra breddgrader. Aldrig tidigare har så många ensamarbetande fotografer träffats och diskuterat fotografi. Landskronaborna kan stolt sträcka på sig och med fog skryta att man bor i Skandinaviens fotografiska huvudstad.

I söndags sprang vi på festivalchefen Thomas H Johnsson på Eriksgatan, disträ men upprymd.
– Fan, jag måste bort till ateljén. Jag har glömt att skicka iväg bilder till en fotofestival i Paris. Det är sista ansökningsdagen idag, sa han.

Festivalen med sina dryga 20-talet utställningar bjöd även på de dubbla antalet programpunkter i allt från föredrag till livemusik. Här samtalade gallerister, världsberömda fotografer, kuratorer, fotoboksförläggare, representanter från konst- och fotoinstitut med varandra och nyfikna Landskronabor.
– Allt detta för bara 225 spänn. Det är otroligt billigt om man jämför med hur det ser ut på liknande festivaler ute i världen, säger Thomas H Johnsson och ger sig på en förklaring till varför man i år var tvungen att köpa ett festivalpass.
– Landskrona har möjligen skämt bort sina invånare med att kultur ofta varit gratis. Inget är gratis. Nu har vi ett regionalt stöd i uppstartsfasen men det kommer inte att finnas kvar för alltid. Och då måste festivalen bära sig själv, säger han som även kan se positivt på en entréavgift ur andra hänseende.
– Den som betalt vill se utställningarna och på något sätt handlar det om respekt för den utställande fotografen.

Att besöksnäringen fick ett uppsving i helgen kan säkert både hotell- och restaurangägare vittna om.
I Arles går kommunen in med 10 miljoner årligen, berättar Thomas H Johnsson och menar att staden i slutändan får tillbaka pengarna på den fototurism som besöker staden under den franska festivalen.

Det är en stolt Thomas H Johnsson vi träffar i samband med att festivalen nu plockas ner och bilderna skickas tillbaka till fotografer över hela världen.
– Den största personliga behållningen är att fotofestivalen ger Landskrona så mycket positiv reklam. Stan har genom året fått ta så mycket skit. Men alla som kommer hit får bokstavligt talat en annan bild. Sen har det varit fantastiskt att få äran att jobba med alla bra grejor. Bara att få hänga upp Rinko Kawauchis bilder i konsthallen kändes stort och att världens bästa fotograf (Nan Goldin) varit i stan gör mig upprymd, säger han.

Just samtalet kring fotografin som konstform återkommer den konstnärlige ledaren gärna till.
– Samtidigt får det inte bli överpretentiöst. Men att festivalen bidrar till en fördjupning av kunskapen kring fotografin som konstform är jäkligt bra, säger Thomas H Johnsson som till skillnad från andra fotofestivaler inte tagit emot ansökningar.
– Jag är helt ointresserad av ett smörgåsbord av fotografi. Det fungerar inte med allt. Jag har mött frågan tidigare och trots att vi valt att själva handplocka utställarna så har jag tvingats neka några som hört av sig. Några saknar självinsikt, andra håller inte måttet i den konstnärliga tråd vi valt.

Det gläder honom att det runt festivalen redan växt upp alternativa fotoutställningar.
– Det hoppas jag ökar till nästa år. Själv hann jag bara med att se de bilderna som hängts upp i träden vid konsthallen.

Runt 150 artiklar lär ha skrivits inför fotofestivalen och fler kommer efterhand som diverse magasin dyker upp i höst. Fotofestivalen kommer att genomföras för tredje gången nästa sommar och kan därmed räknas som en tradition. Frågan är om det kan förlängas över åtminstone en veckas tid?
– Själva festivalen bör nog ligga över en helg men sen kan man kanske förlänga tiden för utställningarna. Det är sådant vi får resonera kring, säger Thomas H Johnsson och avslutar med att hylla sin medarbetare.

Få nu gärna med att festivalen har skett i ett nära och konstnärligt samarbete med JH Engström.


Åsa Sjöström från Moment Agency tittar på Anna Gullmarks bilder.
Foto: Thomas H Johnsson


På museet kan man skåda Lewenhaupt-stipendiaten Sander Broströms naturbilder med spår av människor. Påpassligt fångade Marko Huttunen när nyckelpigan landade på fotografens fotobok Portraits Denied. Foto: Marko Huttunen


Håkan Karlsson, redaktör och fotograf på Landskrona Direkt ställde till med en off-festivalutställning som vid fredagens vernissage gästades av bland andra Totte och Jonas Karlsson. En utställnings som visas fram till och med söndag.
Foto: Håkan Karlsson


Ulf Bjarke kopplade av från innebandy- och fotbollsfotograferande med att ta ett par tjusiga bilder av Mareike Timms foton från Arktis. Foto: Ulf Bjarke


Foto: Geula Lesen.


– Ofta är tekniken inte avgörande. Det gör inget att bilden inte är den skarpaste. Det viktiga är vad fotografen vill säga om den, säger Thomas H Johnsson. På bilden porträtteras Leif Sandberg som 2010 beslutade att fotografera sig själv i ett försök att gestalta vad som rör sig i hans huvud. Hans bilder fanns utställda i ett av gallerierna på Nygatan.


På söndagen var det fotobokens dag på festivalen. Landskrona Direkt och många andra passade på att smita in på antikvariatet på Slottsgatan som har en stor samling fotoböcker.


På teatern berättade Greger Ulf Nilson om sina olika bokprojekt. Det första hade rent av en stark Landskonakoppling då det rörde sig om Ralph Nykvists och Anders Petersens Venedig.
– Har man kvar silkespappret kan den springa iväg för 4000 på en auktion, sa Greger som även tipsade om att det gäller att Planera-Sortera-Sanera-Organisera Kalkylera-Forma ett bokprojeket. I den ordningen.
– Det går inte att börja med designen.


På museet pågick en av festivalens workshops…


..och utanför utfördes uppdrag som ingick i densamma.


Under festivalen var det också sista chansen att stifta bekantskap med sommarens stora fotoutställning Focus:Turkey.


Lite undanskymt i museets pedagogiska verkstad bjöds det på resultatet av ”Skapande skola”. Årskurs 8-elever från Västervång hade under handledning av fotograferna Tony Kristensson och Jenny Lindhe skapat sina egna bilder.
Mycket sevärt!

Till arkivet