Annons

(Val)fläsket ska vara giftfritt

Valfläsk i bokstavlig mening svarar nu stadens politiker för och Landskronaborna som käkar i de kommunala matsalarna är att gratulera då dessa kan se fram emot en betydligt hälsosammare kost.

– Vi vill att maten på våra skolor är lagad från grunden av råvaror som är närproducerade och KRAV-märkta, var Miljöpartiet först ut att deklarera i samband med att man släppte sitt valprogram. Strax därefter gjorde Centerpartiet detsamma och utlovade såväl en kostpolicy baserad på närproducerade livsmedel som en policy om giftfri vardag.
Nu ger sig också Torkild Strandberg, ordförande i Folkpartiet sig in matdebatten och utlovar att antibiotikan ska bort från maten i Landskrona.
– Vi vill ställa hårdare krav på maten vi äter och serverar i Landskronas skolor, förskolor och på äldreboenden. Det är viktigt ur flera perspektiv; miljö, hälsa och etik. Dessutom finns exempel som visar att denna kvalitetshöjning kan ske med bibehållen god ekonomi, säger han och vill införa “Kristianstadsmodellen” i Landskrona där det garanteras livsmedel av hög kvalitet och kraven på god djurhållning, etiskt och miljömässigt goda förhållanden och hållbara odlings- och produktionssätt skärps.
–  Oavsett om vi importerar kött från utlandet eller köper svenskt – Landskrona ska inte servera mat som kommer från leverantörer som inte uppfyller strikta krav om antibiotika i förebyggande syfte i djurfoder, till våra skolor, förskolor och äldreboenden, säger Torkild Strandberg.

Annons
 

Nationellt driver Centerpartiet frågan om närodlat och hållbar utveckling och på riksplanet har man gjort utfästelser om 100 miljoner kronor för att höja matkvaliteten i landets skolor.
– Här i Landskrona har vi i Centerpartiet anpassat konceptet närodlat och hållbart och går till val på “Himmalagad” mat i skolor, äldreomsorg och andra kommunala verksamheter. Vi driver visionen om att få till ett europeiskt centrum för forskning inom antibiotikafria livsmedel i Landskrona, säger Marko Huttunen.

Någon delad mening i frågan har inte stått att finna ens från oppositionen.
– Detta kunde de kommit med för åtta år sedan. Det är självklart att vi är för detta, säger Jonas Esbjörnsson, tredjenamn på Socialdemokraternas vallista.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser