Annons

Risk för att Folkets Hus säljs

Med anledning av att Arbetsförmedlingen och individ- och familjeförvaltningen har för avsikt att flytta från sina nuvarande lokaler på Folkets Hus i Landskrona har föreståndaren Lars Svensson börjat sondera marknaden efter nya hyresgäster. Han utesluter dock inte möjligheten att ägarna, det vill säga Arbetarpartiet Socialdemokraterna samt några av fackförbunden, tvingas att sälja fastigheten.

Om Folkets Hus inte skulle hitta några nya hyresgäster till de lokaler som idag hyrs av Arbetsförmedlingen och individ- och familjeförvaltningen så tappar fastighetsägarna hyresintäkter på knappt två miljoner kronor på årsbasis. Detta uppgav föreståndare Lars Svensson i en intervju i juni månad. Därför har han redan nu börjat att lägga ut krokar trots att Arbetsförmedlingen och individ- och familjeförvaltningen ännu inte skrivit något kontrakt med sina nya blivande hyresvärdar, Tornet.
– Jag förutsätter att de kommer att flytta. Därför har jag börjat hålla ögonen öppna och jag räknar med att köra igång på allvar efter valet, säger Lars Svensson som inte är överdrivet orolig.
– Jag ligger inte sömnlös på nätterna. Jag tror att det finns goda möjligheter att hitta nya hyresgäster.

Annons
 

Samtidigt utesluter han inte det värsta, att ägarna kommer att tvingas att sälja fastigheten.
– Det finns en risk för det och den är överhängande. Vi måste ha med i diskussionerna att fallet kan bli att vi tvingas att sälja.

Vilka som eventuellt kan flytta in i lokalerna vill inte Lars Svensson spekulera i men kommunala verksamheter är ett tänkbart alternativ.
– De sitter redan i huset så det är en klart tänkbar hyresgäst.

När Landskrona Direkt nämner Komvux vilka skulle flytta till Guldängen men fick ändra sina planer på grund av mögelskador, samt omsorgsförvaltningen som redan har lokaler på fjärde vången i huset, nickar Lars Svensson.
– Det är ett par alternativ som skulle vara intressanta. Men några förhandlingar har inte påbörjats utan allt ligger än så länge på idéstadiet.

Enligt Lars Svensson så har varken Arbetsförmedlingen eller individ- och familjeförvaltningen varit i kontakt med honom gällande uppsägning av hyreskontrakt.
– Jag har inte hört ett ljud från dom. Det jag vet har jag läst i media. Jag har även fått en del information från Jonas Esbjörnsson som är andre vice ordförande i individ- och familjenämnden vilka sökt extra pengar för att kunna flytta.

En av anledningarna till flytten uppges vara arbetsmiljön och till detta ställer sig Jonas Esbbjörnsson frågande.
– Frågan om arbetsmiljön är inte lyft i nämnden under dessa år. Det lyfts först nu i samband med att lokalerna sägs upp och en ny flyttkarusell påbörjas för de anställda, säger han och betonar.
– Det hjälper inte Landskronas invånare att flytta runt lokaler som en cirkus och skapa oro i bland de anställda. I stället behöver Landskrona en offensiv arbetsmarknadspolitik.

Att stora hyresgäster lämnar Folkets Hus är ingen ovanlighet. På 1970-talet lämnade Försäkringskassan första våningen och ett par decennier senare flyttade stadsbiblioteket från sina lokaler på Eriksgatan.
– Vi har alltid haft stor rörelse på våra hyresgäster så detta kanske inte är så dramatiskt som man kan tro. Men visst är det oroande. Och framför allt konstigt, säger Lars Svensson och fortsätter.
– Vi har för inte alls länge sedan renoverat för cirka två miljoner kronor för att lokalerna skulle vara anpassade och faktum är att Arbetsförmedlingen själv har betalat hela sin stora ombyggnad och den var inte billig. Frågan är varför de först investerar så stora pengar bara för att flytta därifrån, frågar sig Lars Svensson avslutningsvis.

Läs även:

  • Inget flyttavtal klart mellan AF och Tornet
  • Förvaltning flyttar in med Arbetsförmedlingen
  • Många frågetecken kring flytt för Arbetsförmedlingen
  • Kris för Folkets hus om AF flyttar
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser