Annons

Första utställningen för konstnärsgrupp

För ett knappt år sedan gick sju kvinnliga konstnärer samman och bildade konstnärsgruppen aXenterna. Under augusti månad kommer gruppen att hålla sin första gemensamma utställning.

Att hänga konst är en konst i sig. Men det är inga bekymmer när fem av de sju medlemmarna konstnärsgruppen aXenterna träffas på tisdagen för att täcka väggarna i Selmahuset med konstverk. Akvareller, akryl- och oljemålningar men även lite tyngre alster som Gullan Tegnér Larssons blandteknik med ramar av metall samt motiv skapade i sand, plåt och papier maché fyller bottenvåningen i huset på Victoriagatan.

Annons
 

Med i gruppen är Birgitta Ekholm, Jannicke Larsson, Gullan Tegnér Larsson, Annika Reinhold, Camilla Rosenquist, Ingrid Söderberg och Ulla Wollin-Kulle. Samtliga har det gemensamt att det gått i Roy Evertsens målarskola och att man kommer från Landskrona, förutom  Birgitta Ekholm som delar sin tid mellan Malmö och Karlskrona.
– Jag är ofta i Landskrona. Det råder ett fantastiskt kulturliv här, berömmer hon.

När Landskrona Direkt tittar in under hängningen är Birgitta Ekholm i färd med att hänga upp sina alster i akryl.
– Jag far en del på vägarna och funderar då över alla hus och hem som passerar. Med en man som ritar hus är det kanske sen inte så långt borta att jag själv gillar arkitektur, säger hon och nickar mot målningen av ett hus med hög skortsen som ska hängas upp.
– Värmekällan är viktig, anser hon.

Att det rör sig om sju kvinnor som nu ställer ut i Selmahuset, som i sig vänder sig till kvinnliga företagare, är en ren tillfällighet.
– Konstnärsgruppen aXenterna består idag av sju kvinnor men kan komma att växa. Det har slumpat sig så att det bara är kvinnor med, säger Annika Reinhold och utesluter inte att det kommer att finnas män med i gruppen i framtiden.
–  Vi träffas för att peppa, stötta och entusiasmera varandra. Vid våra träffar anlitar vi ibland föredragshållare som vi är nyfikna på. Vi tipsar varandra om jurybedömda utställningar och vi tar även med våra alster och ger och tar synpunkter, berättar Annika Reinhold.
– Ja, och så brinner vi för vårt måleri. Det är vår passion, inflikar Birgitta Ekholm.

I framtiden hoppas aXenterna hitta en lämplig lokal som kunde fungera som en gemensam atlejé.

Tavlorna som nu börjar komma upp på väggarna är väldigt olika i sina uttryck.
– Det finns konstnärsgrupper där en likhet slår igenom. Roy Evertsen har tillåt och uppmuntrat våra utmärkande drag.

Samtliga i gruppen har ett yrke vid sidan av måleriet.
– Det vore naturligtvis en dröm att bli upptäckt och kunna leva konstnärslivet full ut, avslutar Birgitta Ekholm och ler i kapp med solen utanför.

Utställningen med aXenterna i Selmahuset håller öppet måndagar, onsdagar och fredagar i augusti mellan klockan 10-14 samt lördagarna 2/8 & 30/8.


Jannicke Larsson, Birgitta Ekholm, Gullan Tegnér Larsson, Ulla Wollin-Kulle och Annika Reinhold utgör fem sjundedelar av konstnärsgruppen aXenterna.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser