Annons

Kunglig tavelhängare vänder hem med svartvita självporträtt

Niclas Zander lämnade Landskrona som 18-åring. Efter ett par års flackande hamnade han i Stockholm  Efter studierna arbetade han under tretton år på Nationalmuseum och bland arbetsuppgifterna ingick det att se till så att tavlorna hemma hos kungen och drottningen hängde korrekt.
– Då fick man ju klä upp sig, säger Niclas Zander som bland barndomskompisarna hade många punkare.
Den 43-årige konstnären, konstvetaren och curatorn har antagligen hängt fler tavlor än den genomsnittlige Landskronabon skådat. I veckorna är han aktuell med en egen, i gränslandet till narcissistisk, fotoutställning på Pumphusets fotovägg.
– Foto är egentligen inte min grej. Jag arbetar hellre med olika former av installationer, säger han när Landskrona Direkt har vägarna förbi på  smygpremiären.
 
16 svartvita bilder är prydligt upphängda på de två väggarna. På samtliga bilder poserar konstnären själv.
– Sen har jag hängt ett fotografi vid toaletterna men där är det modeller samt en tom stol som får agera mig. Så är det ofta på Carl Larssons målningar. Han är aldrig själv närvarande men ändå alltid genom den halvt utdragna stolen.

Bilderna han nu visar i barndomsstaden handlar om inspirationskällor och får betraktas som självporträtt. Här är Niclas utstyrd som Helgonet, Jack Torrance (Jack Nicholson rollfigur i Shining), Lemmy Kilmister, Iggy Pop plåtad av Anton Corbijn men även en på rockfotografen själv, Salvador Dali som fått blommor i skägget, August Strindberg, Fidel Castro men även en scen ur Scarface. I en av bilderna har han varit ute efter ljuset på ett bord så som Rembrandt en gång fångat det. Det är precis som i programbeskrivningen – personligt, politiskt och nattsvart satir jämte akademiska referenser som mixas med rena slag under bältet.
– Jag klippte mig nyligen och blev då påmind om hur lik jag är min far, säger han och pekar på utställningens färskaste bild.
– Annars är bilderna tagna från 2004 och fram tills nu.
Samtliga bilder är tagna antingen med fjärrutlösare, vilket kan anas på ett par bilder, eller med kamerans självutlösare. Frågan är dock varför han inte anlitat en modell eller en fotograf för bildserien?

Annons
 

– Jag arbetar bäst med mig själv. Jag gör som fotografen säger. Jag är den mest  medgörlige modellen jag stött på, säger han och skrattar hjärtligt.

Fram till och med vecka 33 kan man ta del av Niclas Zanders bilder på Pumphuset.


Missa inte Niclas Zanders arrangerade fotografier på Pumphuset. Själv är han inte så mycket för ögonblicksbilder som Landskrona Direkts fotograf.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser