Annons

Hög kvalité under klubban

Att Skånes Auktionsverk är ett av Sveriges mest ansedda auktionshus råder det ingen tvekan om. En av anledningarna är att objekten som man ropar ut har proveniens och historia som är kända. En annan är de återkommande kvalitetsauktionerna och till helgen är det dags igen. 800 objekt till ett utropsvärde av drygt sex miljoner kronor ska klubbas under dagarna två. I Skånes Auktionsverks lokaler i källarvåningen i den så kallade Schlasbergbyggnaden vid Ringvägen var det ett svalt och lugnt på tisdagskvällen. Men detta ska komma att ändra sig till helgen. Då kommer auktionssugna och nyfikna att trängas på stolarna för att vara med på årets vårkvalité. Landskrona Direkt träffade auktionsverkets vd Pia Staël von Holstein. – Det är alltid lite pirrigt innan det är igång. Vi lägger ner otroligt mycket arbete för att man ska kunna understryka att det är en kvalitetsauktion. Jag tror att vi satsar mer än de flesta andra, säger hon och lämnar över en pinfärsk katalog på över 300 sidor. I år har vårkvalitén kommit att utökas till att omfatta två dagar, lördagen den 31 maj och söndagen den 1 juni, båda dagarna med start klockan 12.00. Under lördagens auktion försäljes kategorierna bildkonst, skånska konstnärer, skulptur, möbler, belysning, speglar, ur, silver, smycken och armbandsur, glas och europeisk keramik. Under söndagen ropas orientalisk keramik och konsthantverk, mattor och textilier, en större neolitisk samling samt diverse. – Att sitta på en auktion i 12 timmar är tufft. Förra gången satt vi här till klockan 22. Därför har vi beslutat att dela upp auktionen på två dagar. En del kommer säkert att komma båda dagarna, säger Pia Staël von Holstein. I den stora hallen finns allt från mattor på golvet till ljuskronor i taket. På väggarna hänger konst och ur och bland möblerna står montrar med allehanda dyrgripar. – Vi har bland annat ett skånskt brudtäcke som är smått unikt. Jag har under alla mina år inte sett något brudtäcke i så fint skick. Och det roliga är att vi vet praktiskt taget allt om det, säger vd:n och fortsättar. – Proveniens är Håkan Mårtenssons och hans bröllopstäcke visar att även män fick textilier i hemgift. Täcket har funnits i familjens ägo fram till idag. Det är tillverkat av Ingrid Nilsdotter född i Vitaby 1826. Hon vandrade runt bland gårdarna i trakten kring Fleninge och broderade åt de välbeställda bönderna. Vi vet också att hon fick åtta riksdaler för arbetet, säger Pia Staël von Holstein. Och det är just sådan fakta som gör att ett föremål kan bli mycket värdefullt. – Jag hoppas att det kommer att gå för cirka 75 000 kronor. Hade vi inte vetat något om täcket så hade vi kanske fått hälften. Andra rop som kommer att gå högt är en hel del orientalika, allt från tavlor och små figurer i jade. Dessutom kommer en kinesisk handbroderad rock att auktioneras ut. – Den kommer nog att gå tillbaka till sit ursprungsland. Vi har många kunder från österlandet. Mycket går till våra grannländer runt Östersjön men en hel del går äver till länder som Kina. De har ordentlig fart på ekonomin. Vill man göra bra affärer ska man blicka neråt om man får tro Pia Staël von Holstein. – Mattor är rena kapet idag. Framför allt orientaliska. De är oerhört prisvänliga. De enda som har ökat i pris är röllakan-mattor. Det finns även en hel del mer lokala objekt. Bland annat kommer en större samling keramik, formgiven av Åke Holm från Höganäs att ropas ut. Ett ännu mer lokalt objekt är en fin oljemålning av Maritin Emond företställande ett tegelbruk på Ven. Ett av de mer udda objekten är dock ett propellerblad från en flygmaskin tillverkad av Enoch Thulin. – Den stod i en källare i Malmö. Det stora bladet är omgjort till en lampa men det går att återställa. Kvinnan som ägde propellerbladet frågade om jag verkligen kunde sälja det. Jag tog det direkt, säger Pia Staël von Holstein och skrattar åt minnet. Såväl på lördagen som söndagen börjar auktionerna klockan 12.00 och är du intresserad av att se objekten i verkligheten så har auktionshuset visning varje dag fram till auktionen. Mer information om såväl allt som ska ropas ut som sådant av praktisk natur hittar du på deras hemsida.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser