Annons

Nämndemansgården slår upp portarna

En av Vens sevärdheter, Nämndemansgården slår upp portarna nu på lördag, den 10 maj i och med årsmötet för Hvens Hembygdsförening.
– Förutom stadgeenliga mötesförhandlingar blir det föredrag om hur Hven blev en del av Landskrona, skriver sekreterare Mats Olsson och passar samtidigt på att hälsa såväl nya som gamla medlemmar välkomna.

Nämndemansgården uppfördes efter storskiftet i Tuna by i slutet av 1700-talet. Sedan början av 1800-talet har samma släkt bott där, ända fram tills 1991 då sista arvtagaren Boel Bengtsson sålde den till hembygdsföreningen. Ernst Bengtsson, som drev gården mellan 1923 och 1960, var nämndeman, därav namnet på gården.
Innan dess kallades den Karhojagården, efter öns södra udde. Och att besöka den gården är populärt bland öns gäster, förra året lockade man drygt 3800 betalande besökare plus ungefär 450 som kom för att delta i olika typer av avgiftsfria aktiviteter.

Annons
 

Årets program består bland annat av en loppmarknad den 5 juli, Biets dag 19 juli, Trädgårdsrunda 6 september och Kulturarvsdagen den 14 samma månad. Dessutom visas ett flertal utställningar, som exempelvis Från vaggan till graven, livets stora högtider, Unika bilder från livet på Hven, fotoutställning, Tegelbruksepoken, dokumentation och exempel på produkter, Bäckviken, hamnen för den reguljära båttrafiken, Fornminnen, historia och fotodokumentation, Skomakarens verktyg samt Äldre medicinska instrument använda av öns sjuksköterskor och barnmorskor.
Dessutom finns ett välsorterat antikvariat.

Nämndemansgården har öppet 10 maj – 25 maj lördagar och söndagar 9.30 – 15.30, därefter öppet dagligen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser