Annons

Storbrand i hamnen tar tid att släcka

Ett pelletslager på 20 000 kvadratmeter brinner för fullt i Landskrona hamn. Det är Bioenergi Skandinavien ABs lager som står i ljusan låga. Larmet gick strax innan klockan ett natten mot onsdagen och strax innan fyra hade räddningstjänsten kontroll på händelserna. För tillfället låter man branden ha sin gång utan att den sprids och mycket pekar mot att den kommer att pågå under minst ett dygn till. Några personer har inte kommit till skada i branden.

Röken ligger tät ut mot gipsön från den stora branden i Landskrona hamn som startade natten mot onsdagen.
– Sammanlagt rör det sig om uppskattningsvis 10 000 ton pellets i en byggnad på cirka 20 000 kvadratmeter som brinner, säger räddningstjänstens infobefäl Christer Nilsson.
– Vi misstänker att branden har börjat i pelletslagret och sedan spridit sig till transportbanden som leder till de olika byggnaderna. Därför fokuserade vi på att släcka dessa för att rädda intilliggande byggnader. Spridningsrisken var mycket stor, säger han.
– Men cirka 03.30 hade vi kontroll på händelserna och nu låter vi det brinna ut.

Annons
 

Det kan dock bli tal om andra åtgärder enligt Christer Nilsson.
– Vi ska ha ett möte under förmiddagen och diskutera om vi ska försöka få ut pelletsen på öppen mark så vi kan släcka den fortare. Det är en miljöfråga, säger han.
– Men vi vill inte oroa befolkningen. För det första är vinden gynnsam för tillfället vilket innebär att det blåser ut mot gipsön. Den kan dock vända under dagen. Men röken i sig inte giftig. Men det är klart. Det är ju inte hälsosamt att andas in den direkt och tycker man att det är obehagligt så ska maan stanna inne.

Lars Nilsson är chef för Landskrona hamn och han väcktes ett par minuter över ett i natt och sedan dess har det varit fullt pådrag.
– Jag åkte ner direkt och fick då se hur elden slukade den stora lagerbyggnaden. Det var en tung syn, säger han.
– Det innebär en hel del förändringar gällande hamntrafiken. Just nu är all hamntrafik förutom Ventrafiken stängd och det ligger en båt ute på redden och väntar. Men eftersom våra transportband har brunnit så är de obrukbara. Det som kan lossas på annat vis kommer säkert igång inom kort men vi måste först få en helhetsbild över situationen.

Närmast väntar dock ett samtal med försäkringsbolagen.
– Det lär ju bli mycket utredande men så är det. Jag är glad att ingen kom till skada. Allt annat kommer i andra hand. Nu har vi mycket att göra och det kommer att kosta mycket att iordningställa allt. Hur lång tid det kan ta innan allt fungerar till hundra procent är omöjligt att säga.


Taket har rasat in till den lagerlokal som all pellets ligger i och som nu brinner.


Flera transportband mellan de oliga byggnaderna har brunnit.


I förgrunden ligger ett transportband som rasat till marken.


Branden är under kontroll och räddningstjänstens manskap turas om att hålla koll på branden som just nu rasar i lagerbyggnaden. Några pustar ut efter en hektisk natt.


Förvriden plåt och annat bråte ligger intill byggnaden som brinner.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser