Annons

Nostalgiskt skimmer på nya utställning

Det vilar ett nostalgiskt skimmer från förr när museet slår upp portarna för sommarens utställning i Rum för Reklam. I centrum står Martin Gavler, reklamtecknare och grafisk formgivare. – Martin Gavler räknas till en av den svenska grafiska formgivningens pionjärer, berättar antikvarie Annelie Ingvarsson och visar runt på utställningen som öppnar i samband med Påskstöket nu på söndag. – Här finns flera exempel på filmaffischer som blev hans första uppdrag, men också arbete som han gjorde för exempelvis Posten och olika bokomslag och andra exempel på illustrationer. Martin Gavler sökte sig som ung till Stockholm för att studera vid Konstfack där han senare också blev lärare. – Redan på 1930-talet gjorde han stiliserade filmaffischer och under 40-talet delade han sin tid mellan frilansverksamhet som reklamtecknare och lärartimmar på Stockholms yrkeshögskolor. Från 1950 var han knuten till Konstfack och var sedan huvudlärare i grafisk formgivning mellan 1958-69. – Han sägs även vara idégivaren till själva Guldäggstävlingen i början på 1960-talet. Martin Gavler har skapat många prisbelönta bokomslag och gjort flertalet uppmärksammade illustrationer. – Han tog bland annat fram en lekfullt elegant form åt Nordiska Kompaniets tidskrift Stil på 1950-talet och under ett par decennier gav han form åt Postverkets trycksaker och skapade Postens logotyp 1984. Martin Gavler arbetade som grafisk formgivare till början av 1980-talet för att sedan ägna sig åt ett friare konstnärskap som grafiker och målare fram till sin död 1986. – Tillsammans med Olle Eksell och Anders Beckman räknas Martin Gavler som förespråkare internationellt för svensk grafisk design, betonar Annelie Ingvarsson och utställningen kommer att vara kvar över sommaren fram till den 3 augusti. Fakta Rum för Reklam är en verksamhet på Landskrona museum med fokus på svensk reklam och grafisk design. Här finns ett stort reklamhistoriskt arkiv,utrymmen för utställningar, forskning, referensbibliotek och pedagogiska aktiviteter. Öppet tis-sön 12-17, tors 12-20, fri entré.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser