Opera direkt på teatern

Metropolitan i New York, ett av världens främsta operahus, kommer till Landskrona Teater. Nja, inte live men väl på duken efter att Landskrona teater utrustats för att med HD-kvalité och surroundljud kunna sända direktopera från hela världen. Premiäraftonen den 26 april, sänds Mozarts klassiska verk Così fan Tutte – direkt från New York.

Genom att i Metropolitan, New York, framföra en matinéföreställning kan Landskrona teater visa en fullsprakande kvällsföreställning med opera i världsklass, i Landskronas egen teatersalong.
– Digitala teaterföreställningar som inte är filmade i förväg har en speciell känsla och nerv. Allt kan hända, säger Håkan Persson, programansvarig på Landskrona teater.
– Parallellt med att Metropolitans salong fylls på av sin publik, sätter sig Landskronas operaälskare sig till rätta i vår salong. Tillsammans upplever alla sedan hur världssångare brister ut i skönsång. I föreställningens mellanakt intervjuar sedan en reporter både dirigent och sångare från föreställningen.

Men det är inte bara opera som direktsänds. Även Royal Shakespeare Company i Stratford-upon-Avon, National Theatre i London och utställningar på British Museum direktsänder.
– Dessutom växer sändningar av livekonserter med artister som Paul McCartney, Rolling Stones, Aerosmith, Dream Theatre och Morrissey, för att bara nämna några.

Till arkivet