Ozzy på Pumphuset

Nu kan vintertrötta landskronabor åter piggas upp av färgstark samtidskonst när Pumphuset slår upp portarna för en ny säsong. Borstahusens Konstförening inleder konståret 2014 med en utställning med konstgrafikern Fredrik Lindqvist. Det är stort, uttrycksfullt och så pass häftigt nutida att besökarna möts av ett filmteam inne på Ozzy Osbournes dass.

Verket är ett av 21 textila uttryck i konsthallen och bilden av en naken Ozzy Osbourne sittandes på den lila toalettstolen prydde rent av ifjol 40-årsfirande Sveriges Konstföreningars jubileumsbok , ”Samtidskonst för vanligt folk”.

Samtidskonst har i alla tider upplevts som provocerande. Konsten och konstnärerna har brutit mot rådande normer och värderingar och det är klart, alla vill inte ha en bajsande hårdrockare på väggen där hemma.
– Det ofta jag lägger in någon form av kritik i mina bilder men det är upp till betraktaren att avgöra det, säger Fredrik Lindqvist när vi tittar på ett delmotiv i en tavla där en ung flicka i underkläder och ryggsäck placerats. Om det rör sig om kritik mot en välkänd klädkedja vill han dock inte avslöja.

Fredrik Lindqvist född – 68, uppväxt i Bromölla och Kristianstad bor och verkar numera i Ingolstadt, nära München i Tyskland.
– Jag hade inte klarat mig utan den svenska marknaden, säger han och talar sig varm för konstföreningar, stipendier och det stora intresset för just konst i Sverige.

På Pumphuset får besökarna stifta bekantskap med ett par av hans monumentala grafiska verk, varav Ozzy är ett, och det är inte utan att man sugs in i bilderna. Med sina träsnitt, nåja MDF-board och linoleumsnitt, tryckta på tyg, ibland på papper, visar Fredrik Lindqvist sin skicklighet med bildhuggarjärn, nål och tråd, att hantverket i högsta grad lever. Stans, på undantag satta från förstelärartjänster, praktisk-estetiska lärare bör absolut göra ett besök i konsthallen och fylla på med en dos självförtroende, humor och allvar, precis som det deras ämne förmedlar dagligen.

Fredrik Lindqvists utställning har vernissage imorgon, lördag den 15 februari med invigning kl 13.00. Utställningen pågår sedan fram till slutet av mars.


Fredrik Lindqvists verk brukar vara färgsprakande men i Borstahusen visar han även prov på ett par nyanser av grått.
– Eftersom jag har små barn hämtar jag idag ofta intryck från den världen. Ofta har jag djur med i mina bilder. Men visst det kan bli lite otäckt ibland, inser han.


Fredrik Lindqvist lägger ofta in någon form av kritik i sina bilder men sen är det upp till betraktaren att avgöra vad han vill ha sagt med det.
– Någon politisk konst är dock inte aktuell. Det kommer inte att dyka upp bilder på Reinfeldt framåt höstkanten, säger han.

Till arkivet