Mia Widell tilldelas årets hedersmedalj

Idag offentliggjordes vem som får Landskrona stads hedersmedalj 2014. Vid en ceremoni på stadshuset presenterade kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg Landskrona Konstförenings ordförande Mia Widell som mottagare. Officiellt tilldelas hon medaljen den 23 april.
– Jag tackar för utmärkelsen. Den ska jag ta med mig till föreningen för utan de andra i styrelsen och även medlemmarna så hade jag inte stått här idag, sade hon och torkade en glädjetår från kinden.

Som vanligt fanns ett flertal kandidater men efter att minnesgåvodelegationen med Lennart Söderberg i spetsen sållat så fann man en värdig vinnare i Mia Widell.
– Det är kul att kunna uppmärksamma de som kanske inte alltid hamnar på förstasidan. Mia Widell gör ett mycket stort jobb i det tysta och hennes engagemang är stort, säger han och får medhåll av Birthe Wibrand, chef på konsthallen.
– Det kvittar om Mia jobbar eller är inbjuden som gäst så står hon där vid pottor och pannor och hjälper till. Det är oerhört lätt att ha med Mia att göra. Hon är definitivt en värdig hedersmedaljör, säger hon.

Mia Widell lyfter dock fram alla andra krafter som jobbar ideellt.
– De från andra städer är ofta avundsjuka på Landskrona för dess rika kulturliv och det är ideella krafter som backar upp detta. Men även föreningslivet i stort är mycket viktigt. Framför allt för att minska utanförskapet hos många människor. Alla är intresserade av något och där kan föreningslivet hjälpa till.

Det var för tre veckor sedan hon fick beskedet om hedersmedaljen och nu känner Mia Widell en stor lättnad.
– Jag fick ju inte säga något till någon och det har nog varit det svåraste, säger hon och skrattar.

Hur hon ska fira vet hon inte ännu.
– Kanske blir det ostron och champagne. Eller öppet hus kanske. Jag vet inte. Jag ska i alla fall kontakta mina vänner i styrelsen. Sedan får vi se vad som händer, avslutar hon.

Motiveringen lyder:
Mia Widell har som ordförande med ett helhjärtat och kreativt engagemang vitaliserat den 81-åriga Landskrona Konstförening. Hennes välförgrenade kontaktnät inom kulturlivet har skapat förutsättningar för nya utställningsidéer. Mia Widell har med sitt nytänkande därigenom tillsammans med en väl fungerande styrelse förmått utveckla och bredda intresset för konst i Landskrona. Inte minst manifesterades detta under ett händelserikt jubileumsår i fjor och en anmärkningsvärd medlemsökning, mer än fördubblats på två år.


Efter presentation och tacktal skålades det i champagne.

Till arkivet