Annons

Kronan klara för U17 SM

Genom ett förkval i början av december 2013 kvalade Kronan VBK, som ett av sex skånska flicklag, in till SM-kval med ett alldeles nystartat U17-lag och i helgen avgjordes detta. Det blev dramatiskt värre, samtidigt hade Landskronatjejerna styr på nerverna och efter kvalspelet är man nu klarar för SM i Göteborg i början av april.

I den södra Poolfinalen deltog 11 lag från Skåne, Halland och Småland.
Efter en tuff start på dagen, då vi ställdes mot favoriterna och sedermera slutsegrarna EVS i första matchen, vann vi de andra två gruppmatcherna mot Smålandsstenar och Falkenberg, och såg därmed till att vi skulle få två matcher på oss att knipa en topp-sex placering, vilket krävdes för att kvala in till SM, berättar Marie Saxne,  ungdomsansvarig och tränare i Kronan VBK.

Annons
 

I den första slutspelsmatchen, mot Svedala, vann Kronan första set men sedan låste sig allt och nerverna tog över.
– Vi förlorade både andra och tredje set stort och därmed blev det en sista helt avgörande match. Här fick vi möta Falkenberg igen, som lyckats slå sig tillbaka in i tävlingen genom att slå ut duktiga KFUM Malmö. Trots kollapsen i Svedalamatchen så hittade vi nytt mod och lyckades i första set prestera dagens bästa spel och ta setet stort. I andra set hände det som inte fick hända. En kollaps likt den mot Svedala och allt skulle avgöras i ett nervöst och ovisst tredje set. Men denna gången var det ingen som hängde med huvudet. Istället knöt vi nävarna och tog tag i taktpinnen direkt i skiljesetet, som vi vann med 15-4, säger en glad och stolt tränare som nu kan blicka fram emot SM som går av stapeln i Göteborg den 5-6 april.

Detta är en otrolig bedrift med tanke på vårt unga och oerfarna lag. Det är även ett historiskt ögonblick för föreningen, som inte haft ett lag i SM sedan 1996. Det är en frukt av den ungdomssatsning som startade 2008, då klubben stod helt utan ungdomsverksamhet, säger Marie Saxne.

Endast fyra av de nio Landskronaspelarena hade spelat sexamanna volleyboll när säsongen drog igång i oktober. Hela fem spelare, spelar fortfarande i U15 där man spelar en annan spelform, 4-manna med en tillåten studs, och är så unga som 13 och 14 år, och en av de äldre tjejerna är helt ny sen i november.
– Det här laget har så mycket talang och vilja att allt är möjligt. Tjejerna är träningsflitiga och har en stark vilja att hela tiden utvecklas och lära sig nya saker. Våra mer rutinerade spelare tar ett stort ansvar på och vid sidan av plan och det gör att de yngre och nyare vågar spela ut när de får chansen, berömmer Marie Saxne.

Laget som nu ska spela SM består av Ebba Norstedt (-99), Michelle Brandt (-98), Julia Brattefelt (-98), Djurdjina Laban (-97 – dispens), Rakel Nilsson (-00), Moa Mellblom (-01), Iris Carlsson Hagel (-00), Ebba Johannesson (-00) och Nike Fjätström (-00).
– Samtliga spelare fick speltid och gjorde mycket bra ifrån sig och det är extra kul att alla är delaktiga i denna framgång. Vi har även våra U19-tjejer att tacka, som ser till att vi får bra motstånd på träningarna. Framtiden ser ljus ut, då det även kommer massvis med talanger underifrån, avslutar Marie Saxne.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser