Romerna uppmärksammas i Glumslöv

Förintelsens minnesdag uppmärksammas varje år den 27:e januari. Det var denna dag som koncentrationslägret i Auschwitz öppnades. 2014 uppmärksammas dagen för fjärde året i rad i Glumslövs församlingshem. Ofta talas det på den aktuella dagen om folkmordet på omkring sex miljoner judar som ägde rum under andra världskriget men den 27 januari i Glumslöv kommer en annan utsatt grupp att uppmärksammas. Romerna.
– I år vill vi försöka sprida lite ljus över utsatta grupper i vårt samhälle. En grupp som den senaste tiden fått stor massmedial uppmärksamhet på grund av att de systematiskt registretas i polisens register är romerna, säger Lennart Pettersson, ledamot i Kyrkorådet i Kvistofta församling, och fortsätter.
– Antiziganism, det vill säga rasismen mot romer, har funnits i Europa lika länge som romerna själva. Få andra grupper har blivit så systematiskt förföljda, diskriminerade och trakasserade som dessa. Runt om i Europa nekas romer fortfarande rättigheter som är självklara för majoritetssamhället, säger Lennart Pettersson och uppmanar.
– Låt oss alla hjälpas åt och ta hand om våra medmänniskor. ”Knyt ej handen! Sträck ut den!” är mitt mantra och passar bra också här, avslutar han och hälsar intresserade välkomna till Glumslövs församlingshem och en angelägen kväll med ett mycket aktuellt tema. Det hela startar klockan 19.00.

Till arkivet