Annons

ICA-handlare engagerar sig i ungdomsproblematik

Inbrott, skadegörelse och stölder är en del vardagen för många företagare och handlare. Regina Issal driver ICA Kvantum på Östervångs plan och hon har bestämt sig för att försöka göra något åt problemet. Många skriker på fler poliser och tuffare tag men ICA-handlaren vill försöka tackla problemet på ett annat vis. På onsdagen bjöd hon in till konferens på Plantan för att diskutera om utmaningar och möjligheter.
– Det handlar om att försöka möta ungdomarna, att försöka vinna deras förtroende och respekt. Därför har jag bjudit in en del föreläsare genom Arena För Tillväxt som har stor erfarenhet på området, säger Regina Issal.

Arena För Tillväxt ägs av ICA, Swedbank och Sveriges Kommuner och Landsting. Per Sandgren från organisationen visar statistik för Landskrona och andra kommuner. I en undersökning har de fått fram vad som behövs för att samhället ska fungera och växa.
– Det är svårt att jobba med tillväxt om det inte finns någon tillit i samhället. Det säger många som vi pratar med. Därför är det viktigaste av allt att alla drar åt samma håll, att man samarbetar, säger Per Sandgren och det är just den punkten som Regina Issal pekar på.
– Vi måste kroka arm allihop och hjälpas åt. Vi måste visa att vi är eniga och att vi tror på vår stad, att vi visar tillit. Bara så kan vi få Landskronabornas och ungdomarnas respekt och förståelse. Det är vi som måste ta det första steget, säger hon.

Annons
 

En som vet hur det ska gå till är Patrik Asplund som började sin kriminella bana som ung tonåring och bland annat var med i nazistiska skinheadsgäng men som idag arbetar med att hålla ungdomar borta från kriminalitet.
Patrik Asplund är ex-huliganen som 2006 drog igång projektet Djurgårdsandan, som sedan dess har växt för varje år som gått. Djurgårdsandan är kanske mest känd för Drive-in Fotbollen ute i Stockholms ytterstadsområden men har på kort tid kommit att inbegripa ett aktivitetscenter och ett utbildnings- och arbetsmarknadsprojekt.
– Vi gav oss helt enkelt ut och kollade. I en av förorterna hade de stora problem med inbrott och skadegörelse i en idrottshall och det visade sig när vi frågade att de bröt sig in för att lira boll och inte förstöra. Jag fick tillslut klartecken att ha öppet i hallen sent på fredagskvällarna och brotten i närheten minskade med 40 procent, säger Patrik Asplund och berättar om tillit.
– I Huddinge spelar idag brandmän och polis fotboll med ungdomarna och stämningen är en helt annan än tidigare. Men det arbetet har inte varit lätt. Vi fick börja med att brandmännen närmade sig och sedan poliserna. Nu känner alla varandra och därför finns tillit. Just att man känner varandra är viktigt. Det sämsta som polisen gjort var att lägga ner närpolisverksamheten.

Att föreningslivet är viktigt råder det ingen tvekan om , men spontanidrotten är minst lika viktig enligt Patrik Asplund.
– Vi frågade de som spelade fotboll med oss vad de gjort om vi inte lirat boll och 63% av killarna svarade att de då hade hängt i centrum. Många av de vi frågade var inte heller med i någon förening och anledningen var att de helt enkelt inte hade råd.

En annan som berättade om hur man kan gå tillväga är förre förbundskaptenen Tommy Söderberg. Han var på mötet och informerade om ICA Summer Camp, ett projekt i Västerås som engagerar många ungdomar som lever i utanförskap.
– Och det roliga är att vi nu börjar få med föräldrar i arbetet, säger Tommy Söderberg och betonar hur viktigt det är att näringslivet är med.
– Det började med en ICA-handlare och sedan blev det fler och fler och idag ringer företag till oss och frågar hur de kan hjälpa till, säger han.

Efter en kort bensträckare hölls föreläsningar av ett flertal engagerade personer. Ahmed Abdirahim som jobbar på Fryshuset är medgrundare till All in invest. Han jobbar med barn och ungdomar ute i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholm och han delade med sig av personliga erfarenheter och reflektioner kring att leda Streetsmarta unga under tuffa förutsättningar.
Aydin Özkaya är arbetsmarknadskoordinator på Södertälje kommun vilka, i samarbete med näringslivet, har gjort en satsning i form av två projekt som syftar till att öka sysselsättningen och minska försörjningsstödet i Södertälje genom att få så många invånare som möjligt ut på arbetsmarknaden.
Dessutom talade Jonas Berg , som driver en framgångsrik MAXI butik i Södertälje, om sitt inkluderade arbetssätt och samarbete med kommunen som blivit en framgångssaga. ICA Maxi Södertälje har givit chansen till praktik och jobb till människor som annars stått utanför arbetsmarknaden.


Aydin Özkaya och Jonas Berg, båda från Södertälje, berättade om hur de arbetar för att få ungdomar att välja bort kriminalitet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser