Annons

Kreativ och färglad förening firar 80

Idag är det på dagen 80 år sedan Landskrona Konstförening bildades på Stadshotellet. Vi kontaktade föreningens ordförande Mia Widell för att ta pulsen på jubilaren.

Grattis, hur firar en så pigg 80-åring sin dag?
Vi passade på att fira STORT i samband med vernissagen av Svart på Vitt i våras då ett stort antal medverkande konstnärer även deltog. Konsthallen stod vackert uppdukad, god mat och dryck till levande musik. Det blev en härlig fest!

Annons
 

Hur började det egentligen?
– Den 30 september 1933 kunde man läsa en liten notis i Landskrona Posten om ett sammanträde på Stadshotellet ”i och för dryftande av frågan om bildandet av konstförening”. Detta möte hölls den 2 oktober och då bildades Landskrona konstförening och fick omgående 54 medlemmar. Den första utställningen öppnades i gamla husarkasernen den 25 november 1933 och omfattade de fem landskronakonstnärerna: Emil Johansson-Thor (1889-1958), Gunnar Christensson (1895-1979), Folke W Ljung (1900-1949), Martin Emond (1895-1965) och Carl-Otto Svensson (1883-1958).

Hur har jubileumsåret varit?
Det har varit mycket trevligt och positivt. Vi har fått fler medlemmar som uppskattar vårt arbete. Att även staden firar 600 år har bidragit till att vi tillsammans kunnat visa den uppskattade och välbesökta glasutställningen HETT FORMAT i somras. Nyligen arrangerade vi en konstresa till Småland som var över förväntan.

Vad har ni för planer inom den närmsta framtiden?
– Fortsätta det goda samarbetet med kulturförvaltningen, men även med Galleri Gamla Staden och naturligtvis visa bra utställningar och arrangera fler konstresor; det ger både upplevelser och socialt umgänge. Och närmast köpa in lite mer konst till vår stora utlottning första helgen i december.

Om man vill bli medlem i föreningen hur gör man då?
All information finns på hemsidan, annars finns foldrar på både Konsthallen och Galleri Gamla Staden.

Avslutningsvis om du fick välja vilken konstnär som helst. Vem hade du då helst sett i Landskrona konsthall?
– Ja du, det var en knepig fråga. Det finns så mycket bra, men personligen har jag haft en liten dröm om Karin Mamma Andersson.


Mia Widell är ordförande i Landskrona Konstförening som idag fyller 80 år.
Mer om föreningen kan du läsa på: www.landskronakonstforening.se

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser