Annons

Kungligt besök på Sundets diamant

Författaren Åke Jönsson (mitt i bilden) guidade det danska regentparet runt på Nämndemansgården och ytterligare ett par platser på Ven.

I våras firades Vens 350-årjubileum som svensk ö, men denna vackra septemberdag flaggades det på nytt röd-vitt och flaggskeppet Dannebrogen ankrade upp utanför Bäckvikens hamn. Ifrån det danska kungaskeppet färdades så inga mindre än drottning Margrethe och prins Henrik medelst en slup i land, där de välkomnades av en delegation bestående av bland andra landshövding Göran Tunhammar, journalisten och författaren Åke Jönsson och kommunalrådet Torkild Strandberg.
– Det handlar om ett privat besök på Ven av de danska kungligheterna som bland annat ska titta närmre på Nämndemansgården, S:t Ibbs kyrka och Tycho Brahe-minnena, säger Charlotte Vahtera, kommunikationschef för Landskrona stad.
Efter rundturen väntade lunch på Backafallsbyn, innan det bar av till havs igen med det väntande “Kongeskibet Dannebrog”, en skönhet från 1932.

Kvart över elva på måndagen landsteg drottning Margrethe med följe i Bäckviken och möttes av bland andra landshövding Göran Tunhammar.

Nyfikna venbor tog chansen att föreviga det danska kungaskeppet Dannebrogen.

Åke Jönsson kan sitt Ven som den sommargäst han är. Drottning Margrethe visade sig vara en god och nyfiken lyssnare.

Prins Henrik såg ut att trivas på Vens egen hembygdsgård.

Uppe vid skolan hade eleverna gjort flaggor och hälsade regentparet välkomna till Tycho Brahe minnena.

Text & bild: Peter Linde
Annons

En kommentar till "Kungligt besök på Sundets diamant"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Direkten minns kungligt danskt besök

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser