Annons

Osäker framtid för varslade på Besam- Förhandlingarna inleds idag

Stämningen var av förklarliga skäl dämpad på Besam under fredagen efter beskedet att produktionen flyttas till Tjeckien. Bland de som infunnit sig till tjänstgöring var intresset att prata med media lågt.
– Det är ganska tomt på golvet idag, säger en av de anställda som inte vill skylta med sitt namn.
De sa i och för sig att det gick bra och gå hem och ta långhelg om man så ville, men du ska se att de drar en semesterdag på de som stannat hemma.

Bland de som Direkten trots allt får en pratstund med finns en rädsla för repressalier.
– De flesta av hos har en uppsägningstid på sex månader men man hoppas väl trots allt på att få vara kvar minst ett år till, förklarar en anställd.

Annons
 

En som varit på företaget sedan 1990 är verkstadsklubbens ordförande Lennart Johnsson.
– Jag är 61 år i år och om jag får stanna de två år som flytten beräknas ta så är jag 63 när jag får gå. Vad som händer då vet jag inte men det är väl inte omöjligt att det blir en för tidig pension, säger han
och bekräftar att stämningen på arbetsplatsen inte är den bästa under fredagen.
Här är många som arbetet på Besam i hela sitt yrkesverksamma liv och många är i åldern 40 år och uppåt. De kommer säkert att kunna få jobb någon annanstans förr eller senare men det kommer att bli tufft för många. Här har de varit trygga och haft en bra arbetsplats.
Förhandlingarna mellan ledningen och facket börjar idag.

Kort om Besam
Besam grundades 1962 av Bertil Samuelsson vars initialer lade grunden för företagsnamnet. Satsningen på elektroniska dörröppnare blev snabbt en succé och Besam blev marknadsledande på området. Investmentbolaget Promotion köpte Besam 1967 och 1984 introducerades företaget på börsen. Samuelsson styrde Besam som ett familjeföretag till den dag han gick i pension 1998.
– När jag startade Besam fick jag ta en checkkredit på Svenska Handelsbanken på 10 000 kronor och år 2002 köpte Assa Abloy koncernen för 3 miljarder 50 miljoner kronor. Det är dock inga pengar som jag fick eftersom säljaren var investmentbolaget Industrivärlden, berättade Bertil Samuelsson i samband med att han 2007 fick motta kommunens hedersmedalj för som det stod i motiveringen att han “tveklöst varit en av de mest betydelsefulla industrialsterna i stadens moderna historia.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser