Annons

Konsthallen utarrenderas kostnadsfritt

Kommunen bjuder på hyran, drygt en halv miljon kronor, om man lyckas hitta en privat entreprenör som är beredd att ta över driften av Konsthallen.
– Hyreskostnaderna står kommunen för, medan en eventuell arrendator får svara för övriga kringkostnader i anslutning till utställningarna, berättar förvaltningschef Göran Nyström som räknar med att kommunen ändå spar runt en halv miljon kronor.
– Det är kostnader för personal, reklam och andra kringkostnader som vi slipper.

Närmast skall ett förfrågningsunderlag plockas fram och sedan kommer man att gå ut offentligt med en förfrågan till hugade spekulanter.
– Vi kommer att göra noggranna bedömningar av alla intressenter, målsättningen är att hålla samma höga kvalité på utställningsverksamheten som tidigare år, påpekar Göran Nyström och tillägger att även caféverksamheten finns med i förfrågningsunderlaget.

Annons
 

I ekonomiskt kärva tider så riskerar besparingarna att slå hårt mot verksamheter som inte tillhör kommunens kärnområde. Hit räknas kulturen, men också sport och fritid.
För att få in lite pengar på utställningarna i Konsthallen tog kommunen tidigare entré till sina utställningar, men det har man upphört med.
– Dels gav det inte några större summor och dessutom ville vi komma bort från kontanthanteringen.
Även om en framtida arrendator får fria händer att forma hallens framtida verksamhet, så finns det vissa restriktioner.

Exempelvis skall den Nordvästskånska konstrundan även i framtiden förfoga över hallen för den årliga samlingsutställning, dessutom skall kommunen kunna nyttja Konsthallen för större satsningar.
Konsthallen byggdes på dispens i Slottsparken till stadens 550-års jubileum 1963.
Eftersom området ligger intill Citadellet är det kulturskyddat och övriga byggnader som kom till i anslutning till “Festivalen” revs senare.

Men Konsthallen, som ritades av arkitekt Sten Samuelsson och Fritz Jaenecke, har fått står kvar och den är uppmärksammad för sin arkitektur. Med de stora fönsterväggarna på en stomme av betong har den ett mycket konkret uttryck. Enkelheten i hallen förstärker och framhäver konsten.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser