Metallbas talade på manifestation mot rasism

Det var en självkritisk Stefan Löfven, förbundsordförande IF Metall, som talade vid lördagens manifestation mot rasism och fascism i Slottscaféet.
– Vi har varit för dåliga med att föra ut våra argument och för passiva i debatten, menade Stefan Löfven med anledning av de främlingsfientliga Sverigedemokraternas framgång vid senaste valet.
– Nu har vi lärt oss läxan och dagens manifestation är bara ett av många tecken på att vi nu tar upp kampen mot de främlingsfientliga strömningarna, påpekade han och betonade att man inom facket märkt att allt fler medlemmar nu deltar i olika kurser där de grundläggande ideologiska frågorna om alla människors lika värde diskuteras.
– Men vi skall ha klart för oss att alla som röstade på Sverigedemokraterna i Landskrona inte är främlingsfientliga eller rasister. Därför är det viktigt att vi förklarar vad vi själv vill och vilka värden vi står för, betonade Stefan Löfven som fick applåder av de drygt 150 närvarande i Slottscaféet när han poängterade att Sverige inte ska sjunka ner i en dy av främlingsfientlighet och rasism.
– Det riktiga svenska är inte enfald utan mångfald.

Vid manifestationen, som arrangerades av IF Metalls avdelningar i Skåne, Halland och Blekinge tillsammans med Jobbare mot rasism, talade också oppositionsrådet Niklas Karlsson (S).
– I Landskrona har vi tydligt sett att Sverigedemokraterna är ett högerparti som röstar med Treklövern i förslag som slår hårt mot barn och äldre, grupper man säger sig vilja värna om. Det är inget annat än populistiskt hyckleri, betonade Niklas Karlsson och höjde ett varnande finger inför det stundande EU-valet den 7 juni.
– Det finns flera skäl att rösta i valet, dels för att underlätta för ett rött parlament, men också för att hålla Sverigedemokraterna utanför, förklarade han och Stefan Löfven höll med.
– Att inte rösta är ett indirekt stöd åt andra partier, bland dem Sverigedemokraterna och därför är det viktigt att utnyttja sin rösträtt, menade Stefan Löfven och avslutade med att citera Olof Palme.
– Han sa att demokratin ständigt måste återvinnas och det stämmer än i dag, avslutade Stefan Löfven.

Till arkivet