Annons

Polens väg till självständig nation

Från och med idag och två veckor framöver visas på Landskrona Stadsbibliotek en utställning om 123 årens kamp för självständighet i Polen.

På åtta dubbelsidiga skärmar har Polens utrikesdepartement låtit iordningställa en utställning som ingående och illustrativt skildrar kampen.
– Den polska staten är väldigt noga med att ta fram och synliggöra landets historia på detta sätt. Det handlar om att sprida kunskap till kommande generationer, poängterar Tor Johanson vice ordförande i  Svensk-Polska Samfundet.
Landskronabon Tor Johanson är starkt engagerad i Polen och i landets mångfacetterade kultur.
Sammanlagt tillbringar jag cirka en månad per år i Polen, säger han när han visar runt bland skärmarna.

Annons
 

Tor Johanson berättar med inlevelse om de tre läkarstudenterna från Lund som reste till Polen på 1830-talet för att vara behjälpliga för de upprorsgrupper som kämpade för självständighet.
Faktiskt så reste cirka 1000 svenskar till Polen och deltog på olika sätt i kampen.

Även om intresset tidigare varit ljummet från skolorna för senare års olika Polen-utställningarna så hoppas Tor Johanson nu att man ska förlägga ett studiebesök till biblioteket.
– Jag tror utställningen passar utmärkt för gymnasieelever och eventuellt i årskurs 9. Jag ställer gärna upp och guidar.

Den 11 november 1918 blev Polen en självständig nation efter 123 års icke-existens. Landet hade 1795 delats mellan Tsarryssland, Preussen och Österrike-Ungern.
–  Någon lugn och ro innebar dock inte självständigheten. Sex länder drog in Polen i olika krig då man gjorde anspråk på olika delar av landet, förklarar Tor Johanson som dock hoppas att rådande maktbalans i Europa ska göra sitt till för att Polen nu ska få uppleva framtid av stabilitet.

Utställningen är ett samarrangemang mellan Stadsbiblioteket i Landskrona, Republiken Polens ambassad i Stockholm och dess generalkonsulat i Malmö samt Svensk-Polska Samfundet och pågår fram till och med den 21 februari. Kommunstyrelsens ordförande Lennart Söderberg och generalkonsul Jaroslaw Lasinski inviger utställningen ikväll klockan 18.00.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser