Annons

Väderstatistik för december 2008

Precis som tidigare så har vår väderguru Hans Lehrecke hållit koll på vädret under december. Här följer en sammanfattning. På onsdag presenterar vi även statistiken för hela 2008. – December blev en fortsättning på november med mycket nederbörd och mellan den 29/11 och 12/12 fick vi nederbörd varje dag med som mest 12 mm. Vid två tillfällen fick vi snö och totalt under månaden var endast 11 dygn nederbördsfria. Varmast var det den 21 och 22 med 8 grader medan vi hade minus 5 grader den 25. Nederbörden uppgick till 79 mm och det är en toppnotering. 1999 fick vi 76.5 medan 1995 endast gav oss 17. Varmast var det 2004 med 3.8 grader medan 1995 var kall med -2.5. Kring decenniumskiftet 1970-80 hade vi flera kalla decembermånader bl.a. 1983. Årets december slutade på +1.9 grader medan snittet under min mätningsperiod ligger på 1.6 Hur blev då julen? Anders slaskade och då borde enligt bondepraktikan julen braska. Det blev ett mellanting med nästan exakt 0 grader i snitt med annandagen kallast med -4 och julen blev ungefär som vi förväntade oss med temp. kring 0 samt snöfri. Vita jular hade vi 1981, 1985, 1993, 1995, 1998 samt 2005 . Totalt fick vi 2,5 mm regn natten till julafton. Andra halvan av månaden blev torrare och den sista delen sista månaden har temperaturmässigt varit mera vinterlik. Vintern framför oss? Det finns en chans att vi får årets första snö till helgen. Det rör sig om ett lågtryck som avviker från den traditionella banan för att röra sig diagonalt åt sydost över Sverige. Chansen för en riktig vinter anser jag vara betydligt större än i fjor. Jag har lagt märke till att om vi har vinterväder under jul och nyår så har vintern en benägenhet att bli kall. En naturlig förklaring är självklart, att hav och land i tid kylts ned. Finns det då några vårtecken? Det gör det i varje fall inte i havet som bjuder på 2-gradigt vatten men i min trädgård tittade snödropparna upp punktligt den tjugosjunde samtidigt som vi fortfarande kan njuta av färsk sallad. Kan en annan, kan en annan, säger påskliljorna till varandra och passar på att titta fram. Den vintersportglade kan jag kanske glädja, då chanserna för en kall vinter är större i år än i fjor, Om kylan har stabiliserat sig kring jul och nyår är chansen större för en kall vinter enligt de noteringar jag gjort, men osvuret är bäst.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser