Annons

Vi behöver fler Stalkers, fler vägvisare!

Tony Kristensson – 2008 års mottagare av Claës Lewenhaupts stipendiefond för unga fotografer – ställer nu ut sitt senaste fotografiska projekt Rummet på Landskrona museum.
Det är upp till betraktaren att reagera men jag vill skapa en respekt för naturen och varna för den globala uppvärmningen. Förhoppningsvis beröra, säger fotografen när vi vandrar runt bland hans 26 bilder som finns i utställningen.

Bildspråket är dokumentärt med stark anknytning åt det drömska hållet utan att bli romantiskt. Vackert men aldrig banalt. Ödesmättat utan att vara präktigt.
På en bild finns en övergiven bunker mitt i skogen.
Man undrar lite över originalet som gjorde detta. Tittar man noga så ser man att han använt en säng och annat bråte som armering i betongen.

Motiven kräver ofta att man tittar till en extra gång. Det är dunkelt, regnet hänger i luften, ljuset är ödesmättat och ofta på väg att bli kväll. Ibland tar Tony Kristensson billyktorna till hjälp. En öde bensinmack ser ut att vara fotograferad i det inre av USA.
Nej, alla motiv har jag hittat hemma omkring Brödåkra, säger han och det känns som man sett bilderna tidigare, men ändå inte.

Annons
 

Flera bilder är tagna på Tonys arbetsplats på Räddningsverket i Revinge. Miljön blir extra hotfull då bilderna är helt i avsaknad av människor. Hans egen katt finns med på en av bilderna.
Den lever, säger han som om han kunde läsa tankar. Katten ser minst sagt död och lite skrämmande ut.

Utöver jobbet som deltidsbrandman har han inrett en ramverkstad hemma i huset.
– Jag har faktisk ramat alla bilderna själv, säger han och ler förnöjt.

Tony Kristensson är utbildad i Norge och Prag.
Utställningen Rummet där alla bilder är utan titel är inspirerat av Tarkovskijs film Stalker från 1979.
– Vi behöver fler Stalkers, fler vägvisare, avslutar Tony Kristensson.

Utställningen invigs på söndag klockan 14 av Tonie Lewenhaupt och Åke Hedström. Även fotografen kommer att närvara.

Vill du veta mer om Tony Kristensson och se fler av hans bilder rekommenderas ett besök på fotogarfens hemsida: www.tonyk.se


– Jag älskar svart-vitt, oskarpt och grovkornigt, säger Tony Kristensson vars projekt Rummet är hans första försök med digitalkamera, färg och skärpa.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser