Tjejfotboll i Stadsparken

IK Wormo är en klubb under intensiv utveckling och med ett upptagningsområde som sträcker sig inom hela kommunen. Under senare år har man byggt upp en betydande flickfotbollssektion med flera lag i seriespel, både på ungdoms- och seniorsidan. Nu satsar klubben på att försöka få ännu fler flickor i Landskrona att börja spela fotboll.

I somras anslog Sparbanksstiftelsen Skåne 100 000 kronor till IK Wormo för en satsning på dam- och flickfotboll med en inriktning mot integration. Ett projekt som nu i allra högsta grad är igång.
– Vi erbjuder just nu fotbollsträning för tjejer på fyra olika skolor i stan, säger Mats Lundholm under en paus i träningen av några flitiga och hängivna tjejer från Alléskolan.
– Vi vänder oss till tjejer i åldern 6-11 år och träningen sker i anslutning till skolans slut.

Träningsplanen för eleverna på Alléskolan är av det något udda slaget, då man håller till mitt i Stadsparken.
– Tanken var att vi skulle gå till konstgräsplanen på Dammhagskolan men tjejerna ville hellre vara här och då fick det bli så, säger Mats Lundholm och ler stort.

Högt gräs, lite knutigt underlag och fallna höstlöv till trots, så går det inte missta sig på tösernas ivern att få spela fotboll.
– Kan ni sluta prata nu?
– Får vi spela två mål sen?
– Får vi springa bort till trädet så länge?

Projektet skapar nya lag
Träningen som IK Wormo erbjuder på Albanoskolan, Västervångskolan, Pilängskolan och Alléskolan är kostnadsfri. Klubben kommer även att arbeta aktivt för att tjejerna ska börja spela i klubben samt att engagera barnens föräldrar.
– Projektet har redan lett till att vi kommit igång med ett F00/01-lag. I klubben har vi sedan tidigare F95, -96 och -97 samt ett damseniorlag. Förhoppningsvis kan vi starta upp nya åldersgruppen i och med det ökade intresset för flickfotboll som skapas genom projektet.

I centrala Landskrona dominerar flickor med invandrarbakgrund skolorna och Mats medger att det är lite speciellt att nå ut till just denna grupp.
– Men med tjejer överhuvudtaget måsta man lirka lite mer och visst är det svårare att få de att komma ut till Exan och träna.  Därför fungerar det också bättre med vårt uppsökande arbete.

Målsättningen är att nå ut till 100 tjejer per år.
– Redan nu tränar 40-50 tjejer med oss på skolorna och förhoppningsvis kommer vi snart in på fler skolor i kommunen, avslutar Mats Lundholm innan det är dags för tjejerna att driva bollen framåt med tjolahoppsansteg.


Första lagbilden är tagen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Till arkivet