Annons

Reklamen intar museet

På söndag öppnar Rum för Reklam i nya större lokaler på Landskrona Museum och samtidigt invigs två utställningar, REBOOT och Ove Pihl.

För att ge plats åt reklamsamlingen, ett tillhörande utställningsrum, forskar- och pedagogrum har hela fjärde våningen på Landskrona Museum genomgått en omfattande ombyggnation under 2008. Borta är den sedan länge solkiga utställningen ”I barnaminne”.
Vi har burit och släpat sedan i somras men nu börjar vi så smått bli nöjda med resultatet, säger konstintendent, Birthe Wibrand som i sin tjänst har 25 procent förlagda till reklamarkivet.

Annons
 

Äntligen öppnar vi  upp portarna till Rum för Reklam – Sveriges arkiv för reklam och grafisk design, säger museichef, Elisabeth Arvidsson som jobbar hårt för att skapa ett nationellt och regionallt intresse för arkivet.
– Forskare har redan visat stor uppskattning för de nya lokalerna. Vad vi nu behöver är två tjänster som kan avlönas med statliga eller regionala medel. Här finns mängder av reklam som nu ska digitaliseras.

Samtidigt öppnar en specialutställning med art director Ove Pihl – 30 år i reklamvärlden.
–  Ove är en del av den svenska reklamhistorien med flera välkända kampanjer inte minst denna från Pommac, säger Birthe Wibrand och berättar att art directorn kommer att närvara vid söndagens invigning.
– I detta rum kommer vi sedan att  ha olika separatutställningar.

På museets andra våning invigs utställningen REBOOT, som presenterar det unika reklamhistoriska arkivet.
– Här visar vi upp de bästa kampanjerna som erhållit guldägget och 100-Wattaren, men även reklamen i samhället och den senaste forskningen på området. Med utställningen vill vi visa och berätta varför reklam platsar på ett museum, säger Birthe Wibrand.

Redan ikväll smygöppnar Rum för Reklam under Kulturnatten. Då blir det bland annat tävlingar och frossande i gammal TV- och bioreklam! 

Söndagens program ser ut enligt följande:

Kl. 14.00 invigning av Tutti Johansson-Falk, kommunalråd Landskrona och Ove Pihl, art director. En halvtimme senare öppnar Birthe Wibrand, utställningen Ove Pihl.
Klockan 15 underhåller Anna Persson med Organic vibes med jazztoner.


För de lokala inslagen i den fasta avdelningen på Rum för Reklam hittar vi reklam gjord av Christer Strandberg. På en av väggarna återfinns Dagmar Munck af Rosenschöld lekandes med en bondgård från Fischer Price.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser