Annons

Andromedagalaxen synlig över stan

Under lördagens stjärnklara natt knäppte Piotr Koppe i Häljarp säsongens första rymdbild.
Fler lär det bli, säger han och berättar att den rykande färska bilden på Andromedagalaxen mest kom till av en slump.
Jag skulle låsa garaget för natten och gå lägga mig men råkade snegla upp och se att stjärnhimlen visade sig från sin allra bästa sida den kvällen. Det var bara att sätta kameran på teleskopets rygg och köra en sammanlagd exponering på 15 minuter, säger han och förklarar Andromedagalaxen är ett stort objekt, bred som tre fullmånar (från jorden sett) och syns för blotta ögat som en suddig fläck rakt upp på himlen i stjärnbilden med samma namn – Andromeda.

Galaxen är Vintergatans storasyster, innehåller ca 400 000 000 000 solar (stjärnor) och ligger på ett avstånd av nästan 3 miljoner ljusår.
Den är vacker men också ”farlig”. Den är på väg hitåt (eller vi på väg ditåt på grund av dragningskraften mellan galaxsystrarna) och inom en avlägsen framtid kommer den att kollidera med vår Vintergata och sluka den. Det lär inte bli så farligt som det låter. Galaxerna kommer att smälta samman och bilda en jättegalax som vi lär få döpa till Vinterandromeda eller Andromedagatan, säger Piotr Koppe.

Mer om Andromedagalaxen kan du läsa på Wikipedia.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser