Påskstök med smak av ägg och tulpan

Våren och påsken kommer tidigt i år och på söndag är det dags traditionellt påskstök på Landskrona museum. Årets tema är ”Djur och natur”.

Just nu är det hög tid för tulpaner och KG Nilssons handelsträdgård AB från Billeberga visar och berättar om egna tulpanodlingen. Tulpanen kom till Europa och Holland i slutet på 1500-talet. I 1600-talets Holland blev tulpaner otroligt eftertraktade och det utbröt en hänsynslös
spekulationsmarknad. En enda tulpanlök kunde inbringa ofantliga summor. Allt om tulpanens historia och tulpanodling idag kan du få veta på söndag.

Om tecken i naturen ska föreningen Landskronatraktens Natur berätta och Landskrona Cykelklubb presenterar sig och sin verksamhet inför den stundande vårsäsongen.

Vem blir kattakung?
Som vanligt ska en kattakung koras. Ryttarlekarna går av stapeln på kaserplan klockan 14.00. Det är en gammal fastlagslek som drängarna brukade roa sig med. Och då var det på blodigt allvar, det var en förskrämd stackars katt som stängdes in i tunnan och som skräckslagen trillade ut när kattakungen till slut lyckades slå sönder tunnan. Idag är katten ersatt med en leksakskatt av tyg, men traditionen med öl ur stop och kungakrona till kattakungen är sig lik.


Smaka på ägg och tulpan

Rönneberga härads hembygdsförening medverkar och bjuder i år på smakprov av olika äggrätter. Föreningen har även med sig föremål ur sin samling som berättar om djuren på gården.

I museets apoteksinteriör erbjuds smakprova av ovanliga ätliga växter. Kan man äta tulpan? Vem vågar prova?

I en utställning berättas om påskens djur, höna, tupp och kyckling, om
påsklammet och påskharen. Djur som på våren vaknar ur sina iden berättas det också om och den som har koll på de olika spår djuren lämnar kan vinna fina priser. Ytterligare en utställning informerar om vårens fåglar och deras ägg.

Sist, men inte minst, blir det pyssel, massor av pyssel, för stora och små.

På söndag finns det möjlighet att tillverka sin alldeles egna amigurumi. Det blir verkstad tillsammans med Mia Bengtsson från Helsingborg som visar och berättar men framför allt inspirerar. Amigurumi är virkade japanska mjukisdjur, en amigurumi görs med glädje, omsorg och lite galenskap.

Papperspyssel av varierande svårighetsgrad erbjuds och pyssel mednaturmaterial finns det också möjlighet att prova på.

Medverkar gör även Landskrona Syförening och Studieförbundet Vuxenskolan.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Till arkivet