Mecide fick nog av debatten

När sverigedemokraternas rasistiska oförskämdheter fick uttalas fritt i kommunfullmäktige fick Mecide Özer, (s), nog och lämnade budgetmötet.
– Jag hade en stor klump i magen, kände mig personligen utpekad och var väldigt ledsen över att ingen reagerade, berättar hon några dagar efter mötet och riktar sin besvikelse främst mot fullmäktiges ordförande Lennart Söderberg, (m) och kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg, (fp).
– De borde ha sagt något när sverigedemokraterna gick upp och sa saker som att ett mångkulturellt Landskrona lett till en ökning av kriminalitet. Även om jag kommer från ett annat land så är jag inte kriminell, det är hemskt att man får generalisera så i kommunfullmäktige utan att någon av de ledande politikerna reagerar, påpekar Mecide Özer som själv begärde ordet för ett inlägg.
– Men min styrka räckte inte till, jag mådde så dåligt, förklarar hon och riktar hård kritik mot den styrande treklövern som hon anser accepterar sverigedemokraternas grova och direkt rasistiska formuleringar i sin budgetskrivelse bara för att få igenom sina egna förslag.
– Var finns deras liberala ideal om alla människors lika värde när man låter sådana grovheter passera utan ett ord, konstaterar hon och pekar på flera formuleringar i sverigedemokraternas budgetskrivning.

– Man skriver att man vill ha en handlingsplan mot politisk extremism som leder till kriminella handlingar. Menar man då de hotbrev som jag och andra fått från rasister, frågar Mecide Özer och visar fram ett brev med mycket hotfulla formuleringar.
– Och jag är inte ensam, det är fler av mina partivänner som fått ta emot hot från sverigedemokraternas anhängare.

Mecide Özer kom själv som flykting från det oroliga Turkiet till Landskrona på 70-talet.
– Då togs vi emot med värme och man kände sig som en människa och individ, man ville bidra till samhället och göra rätt för sig, minns hon och läste till undersköterska.

En utbildning hon senare också kompletterat med en fil kand i sociologi.
– Det var inte lätt att både jobba, läsa på heltid och vara fyrabarns mor, men det gick, berättar hon med ett leende och politiken kom hon in i på 80-talet.

– Jag ville vara med och försöka bygga ett bättre samhälle för alla medborgare oavsett ras eller religiös tillhörighet.

I dag är hon nästan ensam ledamot i kommunfullmäktige med invandrarbakgrund, något som hon beklagar.
– Det speglar inte befolkningen i Landskrona och jag hoppas att vi kan locka fler invandrare till politiken i framtiden, det behövs, avslutar Mecide Özer som själv inte har några planer på att lämna, trots angreppen i fullmäktige.
– Nej, det vore att ge upp.

Mecide Özer kom in som ersättare i kommunfullmäktige efter valet 2002, blev ordinarie ledamot året därpå och sitter i dag även i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott, samt krisledningsnämnden, integrationsrådet och det kommunala handikapprådet.

Läs även:
Lennart och Torkild svarar på kritiken

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Till arkivet